70- eller 80-talist? 6 tips för ditt pensionssparande

När du ska pensionsspara är det bra att utgå från både din ålder och livssituation. Vi ger våra bästa tips till dig som är född på 70- och 80-talet.

1. Börja pensionsspara så snabbt som möjligt

Det är aldrig för sent att börja spara. Ge ditt framtida jag friheten att upptäcka världen, ta med barn och barnbarn på spännande aktiviteter, bidra till välgörenhet och allt annat du vill göra. Ett bra riktmärke är att spara tio procent av din bruttolön och ta hälften av det, alltså fem procent, till pensionen. Om du har en månadslön på 35 000 kronor betyder det att du bör pensionsspara ungefär 1 750 kronor i månaden. Kom igång med pensionssparandet.

2. Blanda inte ditt pensionssparande med övrig ekonomi

Ha buffert, nöje, barnsparande och pension var för sig. Då kan du anpassa risken och öka chansen att tjäna mer pengar på dina olika sparanden. Vi förstår att det är en utmaning nu när priserna stiger, men försök att inte ta från pensionssparandet för att betala räkningar och matinköp. Se istället över dina utgifter och skapa en ny hushållsbudget. Så får du pengarna att räcka längre.

3. Våga utsätta dina pengar för risk

Ju högre risk du utsätter pengarna för, desto större chans för en bättre avkastning. Osäker på vilken risknivå som är bäst för dig? Vi har fonder som är anpassade för alla åldrar och risknivåer. Vill du prata med oss är du varmt välkommen att boka en digital rådgivning, eller besöka en av våra kundmötesplatser.

4. Löneväxla för en bättre pension

Om du har en hög lön* är oftast löneväxling det mest fördelaktiga för dig. Det innebär att du byter ut en del av din bruttolön mot tjänstepension. På så sätt kan du öka din pension och sänka din inkomstskatt. Så fungerar löneväxling.

5. Gör en pensionsprognos en gång om året

minpension.se kan du se en samlad bild av din allmänna pension och tjänstepension, samt göra en pensionsprognos. Gör det till en vana att se över hur du kan optimera ditt pensionssparande när det årliga orangea kuvertet landar i brevlådan. Passa även på att anpassa ditt försäkringsskydd efter just din familjesituation med efterlevandeskydd.

6. Få en överblick genom att samla din pension

Det är inte enkelt att hålla koll på alla delar av pensionen, särskilt inte din tjänstepension som betalas av din arbetsgivare. Om du dessutom har haft flera olika arbetsgivare under din karriär brukar det ofta innebära att din tjänstepension är utspridd bland dessa. Se till att samla allt på en plats, så att det blir lättare att få en överblick i framtiden. Så här lätt flyttar du din tjänstepension.

*Du behöver ha en månadslön på minst 47 700 kronor för att det ska löna sig med löneväxling. Från och med 2023 är det minst 49 900 kronor i månaden som gäller.