Råtta

Råttorna är skickliga klättrare och kan ställa till med stor skada. De trivs i fuktiga miljöer som avlopp och källare där de sen gräver och gnager små gångar. Här är tips på hur du kan förhindra för råttan och gillra råttfällan rätt.

Råtta

Förebyggande åtgärder du själv kan göra

Det första du bör göra är att ta reda på varför gnagarna trivs på din gård. Enklaste sättet är att utgå från gnagarnas grundbehov. Kan du ta bort eller försvåra för gnagarna att komma åt något av sina tre grundbehov så kommer de inte att trivas på din gård.

Mat

Foder, spannmål, grönsaker och fallfrukt är mat som kan vara intressant för gnagare. Om du inte kan ta bort maten så försök att göra den otillgänglig. Försvårar du för gnagarna att komma åt mat så går det även fortare att få dem till att äta bekämpningsmedel eller att gå i fällor

Tänk på:

  • Täta portar och dörrar.
  • Förvara foder i behållare.
  • Sopa bort spill och foder-rester från golvet.

Skydd

Gnagare behöver någonstans att gömma sig på din gård för att kunna bygga boplats och röra sig. Mindre tillgängligt skydd innebär färre gnagare på gården, oavsett hur mycket potentiell gnagarmat som finns tillgänglig.

Tänk på:

  • Ta bort bråte, gammal ensilageplast, hålrum i väggar och växtlighet längs fasader.

Vatten

Behovet av vatten är särskilt viktigt för råttor. Mössen får den vätska de behöver via sin mat. Exempel på vattenan- samlingar kan vara gamla däck, plast och skräp som ligger utomhus och fylls upp med vatten när det regnar.

Tänk på:

  • Ta bort uppenbara vatten- ansamlingar på din gård, så gör du det svårare för råttorna.

Om dina problem kvarstår

Blir du inte av med råttorna? Kontakta oss för hjälp med skadedjuren

Fakta om brunråtta

Brunråttan blir mellan 20-30 cm lång plus svansen och som namnet beskriver är den brun i olika varianter medan magen är mer grå eller gråvit. Råttor har dålig syn men välutvecklat hörsel-, känsel- och luktsinne. Spillningen liknar avrundade pellets i formen, cirka 18 mm långa.

Födan kan bestå av döda djur, växtdelar och spannmål. Kommer de över en liten kyckling så kan de även döda och äta den och de föredrar fet kost. Tillgång till dricksvatten är en förutsättning. Den nattaktiva brunråttan lever i stora familjegrupper. Könsmognaden kommer redan efter 2-4 månader och de förökar sig därför mycket snabbt.

Råttan tar sig in i ett 20 mm hål och är skickliga klättrare. De trivs bäst i fuktiga miljöer som avlopp och källare. Där det är möjligt gräver och gnager de gångar där de skapar bokammare och matförråd. Råttor är skadedjur som kan sprida smitta och bakterier, skada byggnader, husets elsystem och vattensystem.