Glöm inte bort ditt fritidshus under vintern

Årets första månader är de då risken för sönderfrysta rör är som högst. Det visar statistik från Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad. Störst är faran i fritidshus som lämnats utan tillsyn över vintern. Med höga elpriser och önskan om att spara el, finns risken att många fritidshusägare har en obehaglig överraskning att vänta när de återvänder till sommarnöjet i vår.

Det behöver inte vara snöstorm för att ditt fritidshus ska finnas i riskzonen för att drabbas av skador

Under vintern spenderar vi inte tid i våra fritidshus på samma sätt och vill då inte ha det för varmt ”i onödan”. Att helt stänga värmen är inte att rekommendera, men att sänka inomhustemperaturen går bra.

– Det är viktigt att hålla minst 15 grader i stugan för att klara en rejäl köldknäpp och för att värmen ska nå ut till alla delar av huset, säger Tobias Isaksson, skadeförebyggare på Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad.

Utan någon som tittar till en sommarstuga kan det dröja lång tid innan en skada upptäcks och även om man har ställt in temperaturen rätt kan olyckan vara framme om värmepumpen exempelvis slutar att fungera.

– Därför är det viktigt att regelbundet se över stugan även under vintern. Ta gärna hjälp av grannar eller vänner som ändå är i närheten, tipsar Tobias. December var en kall månad, så har du inte varit i din stuga över jul och nyår, gör ett besök redan nu.

Om det blir för kallt gör kylan att vattnet ökar i volym och till slut spricker rör, blandare eller annan utrustning. Har du inte stängt av vattnet kan det gå riktigt illa. När vattnet tinar igen börjar vattnet pumpas ut och stora delar av byggnaden kan förstöras.

– Vi har sett fall där vattnet sedan frusit till is igen i hela byggnaden och stora delar av byggnaden måste rivas, berättar Tobias Isaksson.

Har du inte möjlighet att besöka din stuga under vintertid är rådet från Tobias att tömma systemet på vatten.

– Stäng av huvudkranen för inkommande vatten och öppna alla kranar till tvättställ, diskho och dusch. Töm vattnet i ledningarna och glöm inte spola toaletten en sista gång, påminner Tobias.

Som fastighetsägare har du ett ansvar att ta hand om ditt hus eller stuga så att inte vattenledningar eller anslutningar fryser sönder. Om du har en fritidshusförsäkring gäller den för läckage om vatten oberäknat strömmat ut från ledningssystemet. Har du inte följt aktsamhetskraven riskerar du att få din ersättning nedsatt.

– Många skador går att undvika med relativt små enkla insatser, ta därför och utför dem, avslutar Tobias.

Så undviker du sönderfrysta vattenrör:

  • Ha en inomhustemperatur på minst 15 grader.
  • Stäng av inkommande vatten.
  • Be någon titta till huset då och då.
  • Använd digitala tjänser, exempelvis för att övervaka din värmepump om du har möjlighet.

För mer information kontakta skadeförebyggare Tobias Isaksson: 044-19 62 45

Dokument & länkar

Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad är ett av 23 kundägda länsförsäkringsbolag. Vi erbjuder trygghet och möjligheter genom bank, försäkring och fastighetsförmedling i vårt verksamhetsområde i Nordöstra Skåne och på Österlen. Vi är idag drygt 100 anställda och finns nära dig när du behöver oss. Tillsammans skapar vi en långsiktigt hållbar trygghet och möjligheter för våra kunder, som också är våra ägare. Läs mer på www.lansforsakringar.se/goinge-kristianstad

Se alla pressmeddelanden