Stor okunskap om vad ISK kan användas till

Att tänka på livet efter arbetslivet är viktigt - och att spara långsiktigt. Det svåra är bara att veta hur. – Många ser inte skillnad på det man spara till pension eller det man sparar till en resa eller en bil, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar.

Trifa Chireh pensionsekonom Länsförsäkringar
Foto: Länsförsäkringar

Sedan avdragsrätten för det individuella pensionssparandet (IPS) och pensionsförsäkringar togs bort har den enskilde individen ett större eget ansvar att hitta nya sätt att spara till pensionen. Nu visar det sig att 38 procent av svenskarna, enligt en undersökning Novus har gjort på uppdrag av Länsförsäkringar, inte vet om ISK är att betrakta som pensionssparande eller ej.

– Att många svenskar inte förstår att man kan spara till sin pension i en ISK-depå beror på en osäkerhet kring hur ett pensionssparande fungerar. Folk förknippar pensionssparande så starkt med att kapitalet är långsiktigt bundet, är avdragsgillt och ger möjlighet till livslånga utbetalningar. Så det gör att många blir förvirrade. Uttag från ISK och kapitalförsäkring går inte att hindra fram till pensionen och riskerar därför snabbt att blandas ihop med annat sparande, säger Trifa Chireh.

Hur ska man egentligen tänka när det kommer till det privata pensionssparandet?

För att ta reda på om du behöver ett privat sparande eller inte bör du logga in på minpension.se och göra en pensionsprognos. Då blir det lättare att ta ställning till hur mycket du ska spara till pensionen.
 

– Det är lätt att lägga allt sitt sparande i en och samma pott men ofta sparar man ju till flera olika saker samtidigt. Pengar vi behöver om något oförutsett händer är klokt att spara på ett annat sätt än de pengar vi planerar att ta ut om flera år.  Ett bra sätt att tänka kring sparandet är att dela upp summan du sparar varje månad i olika sparformer för de olika målen. Att bara spara utan ordentliga mål är nästan omöjligt, säger Trifa Chireh.

Trifas tre bästa tips för att komma igång att pensionsspara:

  1. Skapa en automatisk månadsöverföring av ett bestämt belopp för det långsiktiga sparandet i exempelvis en ISK eller en Kapitalförsäkring. Se till att göra sparandet till din enskilda egendom genom att upprätta ett äktenskapsförord.
  2. Öronmärk sparandet till pensionen genom att öppna ännu ett ISK eller en kapitalförsäkring som du döper om till ”gå i pension vid 62 år”. Då kan du också börja se hur de olika korgarna fylls på för dina olika mål.
  3. Ett bra sätt att utöka sin pension om du tjänar mer än 46 000 kronor i månaden kan vara att löneväxla. Då avstår du delar av din bruttolön för att spara summan till din pension. Förutom att du sparar så innebär det troligen också att du kan ta ut pengarna till en lägre skattesats i framtiden.

Länk till Länsförsäkringars pressrum: https://www.lansforsakringar.se/privat/om-oss/press-media/

Länk till Länsförsäkringar på Twitter: https://twitter.com/forsakringar

För ytterligare information kontakta:

Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar, telefon 073-094 2852, trifa.chireh@lansforsakringar.se

Länsförsäkringars pressjour, telefon 08 – 588 41850, press@lansforsakringar.se

Dokument & länkar

Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna ett helhetserbjudande inom bank, försäkring och pension. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Se alla pressmeddelanden