Vår konstsamling snart på Dalarnas museum!

Med premiär 1 juni kommer LF Dalarnas unika samling av framför allt Anders Zorns och Carl Larssons målningar att hänga som en tillfällig utställning på Dalarnas museum.

Idag går museet ut och presenterar den glada nyheten, lördagen den 1 juni blir utställningen tillgänglig för allmänheten.
- Det känns fantastiskt bra att få möjligheten att visa upp vår fina konstsamling i sin helhet för dalfolket och faktiskt hela världen, då vi har förstått att det även finns ett nationellt och internationellt intresse, säger LF Dalarnas vd Anders Grånäs.

Startade på sjuttiotalet

Bakgrunden till denna på flera sätt ovärderliga konstsamling som till vardags hänger på LF Dalarnas huvudkontor i Falun är ett beslut som fattades på 1970-talet av vår dåvarande vd Karl-Erik Liljegren, när allt mer konst började säljas till utlandet. Så här beskrev han bolagets tankar kring att börja samla: ”Avsikten med att köpa dalakonst var inte, i första hand, att förtjäna pengar utan i stället att ’samla hem’ av provinsens konst.”

Unik möjlighet

De flesta av de kring trettio verken i samlingen är målade av Anders Zorn och Carl Larsson, med skildringar från såväl Sundborn som Mora och Alhambra. Men här finns även verk av Olof Arborelius, Winter Carl Hansson med flera. Samlingen har aldrig tidigare i sin helhet ställts ut på något museum.

Även Länsmuseichef Christer Björklund är mycket positiv till den tillfälliga utställningen:
- Vi är glada att tillsammans med LF Dalarnas nu få den här möjligheten till att visa upp ett antal fantastiska verk av några av Dalarnas och Sveriges främsta konstnärer för den breda allmänheten.

Utställningen visas1 juni 2024 – aug 2025.

Se alla nyheter