Hur kommer Riksbankens räntehöjning påverka dig som företagare?

Idag har Riksbanken höjt styrräntan med 0,5 procentenheter till 3,5 procent. Länsförsäkringar Östgötas företagsmarknadschef, Erik Hagström, delar med sig av sina bästa råd och tankar gällande räntehöjningen.

Vad är dina tankar om Riksbankens höjning?

- Det var ett väntat besked. Någonting som Riksbanken signalerade redan i samband med sitt förra möte och det är även vad man utifrån marknadsbedömningen har trott på. Inte speciellt överraskande. Däremot kan det vara väldigt många olika åsikter kring om det var rätt eller fel beslut. Även inom Riksbanken finns en viss oenighet i vilken takt man ska höja räntan.

Hur ska jag som företagare förhålla mig till höjningen?

- Det är alltid svårt att ge generella råd, vissa branscher och företag påverkas mer direkt av en räntehöjning, till exempel fastighetsbranschen och transportnäringen, där räntekostnaderna blir direkt kännbara. 
Den stora merparten av alla företag påverkas kanske inte av själva räntehöjningen direkt.

Däremot av den effekt man vill komma åt med att höja räntan, dvs att dämpa efterfrågan i ekonomin. Det kommer att göra att vi som konsumenter minskar vår konsumtion. Investeringsviljan kan då komma att sjunka och det kommer i sin tur att få en påverkan på de flesta företag.

Hur stöttar Länsförsäkringar Östgöta mig som företagare?

- Våra rådgivare lägger väldigt mycket tid på att diskutera och vara bra bollplank till våra kunder, och kanske lite extra nu när det är tuffare tider. Som kund ska man vara inställd på att det ränteläge som är nu kommer bestå även framåt. Riksbanken signalerade att man kommer göra ytterligare en mindre höjning i juni eller september. Sedan får vi se vad som händer. Det ränteläget som var tidigare tror jag inte kommer tillbaka förrän möjligen på längre sikt.

Det som är positivt är att vi har många kunder som har god likviditet och nu kan vi på våra fasträntekonton erbjuda upp till 3,5 procents ränta. Man ska ha inflationen i åtanke, men den räntan har vi inte kunnat erbjuda på flera år.

Se alla nyheter