Av: Melissa Dahlqvist

Experternas tips för att slippa djursmitta på gården

Utbrott av salmonella och fågelinfluensa hör vi regelbundet om, samtidigt som afrikansk svinpest kryper allt närmre landsgränsen. Myndigheter och branschen står ständigt redo när djursmittorna dyker upp, men hur kan du som lantbrukare förbereda dig?

Håkan Landin är veterinär på Agria Djurförsäkringar.

– Var förberedd den dagen någon meddelar att det finns en smitta på gården. Du kan exempelvis ha en lista med bra telefonnummer att ringa så att saneringsarbetet kan börja direkt, säger Mattias Espert som är ordförande i Sveriges Grisföretagare och som hade salmonella på sin grisgård så sent som vintern 2020/2021.

Den största lärdomen han tar med sig är att snabbt få in expertishjälp och ha en tydlig saneringsplan. Han vet tyvärr fortfarande inte hur smittan kom in i stallet och har relativt nybyggd produktion med ett extremt smittskyddstänk.
– Jag har två lastmaskiner, en som går på ren yta och en på smutsig. Vi går in i stallet och byter om och har röda, gula och blå stövlar på oss beroende på vilken zon vi befinner oss i stallet. Det är åtgärder som kan förebygga smittspridning i anläggningen, säger han.

I senaste avsnittet av podden Mitt Lantbruk var djursjukdomar i fokus. Där berättar Maria Cedersmyg som är veterinärinspektör på Jordbruksverket om hur myndigheten arbetar med afrikansk svinpest och hur stor risk det är att sjukdomen kommer till Sverige.
– I Sverige säger vi att vi har en förhöjd risk, men fortfarande på låg nivå. Det är inte så troligt att vildsvinen tar hit smittan eftersom ingen av länderna som vi delar landsgräns med har smittan i nuläget. Kommer smittan hit beror det sannolikt på att människor tar hit det, exempelvis genom att man tar med sig en korv från ett land med smitta, säger hon.

Jordbruksverket arbetar ständigt med informationskampanjer till berörda grupper som är allt från turister till branschen och jägare som jagar utomlands. Är det så att sjukdomen kommer hit finns det en tydlig plan.
– Om det är tamgrisar som är smittade så lägger vi zoner runt gården och bevakar andra besättningar i närheten. Vi avlivar alla djur och sanerar stallarna. Om det är vildsvin som är smittade så gör vi upp en zon och letar efter fler döda vildsvin. Döda vildsvin kan nämligen bära på viruset länge så vi måste leta upp och ta bort djuren. Utbrottet i sig tar upp till två år att ta sig igenom, säger Maria Cedersmyg.

I Agrias försäkring ingår djursjukdomar som salmonella och afrikansk svinpest om det kommer till Sverige.
– Det är storleken på förlusterna som styr försäkringen och det finns en del krav för att teckna försäkringen, säger Håkan Landin som är veterinär på Agria.
Håkan Landin tror att det är en tidfråga innan vi får in afrikansk svinpest i Sverige.
– Afrikansk svinpest är obehagligt eftersom det överlever så otroligt länge i exempelvis kallrökt kött, slaktavfall och kan till och med överleva fryst tillstånd. Förr eller senare får vi nog tyvärr räkna med något utbrott i vårt land också.

Experternas tips för att minimera risken att få en smitta på gården:

Håkan Landin, veterinär, Agria Djurförsäkring

Maria Cedersmyg, veterinärinspektör på Jordbruksverket

  • Se till att alla som arbetar i besättningen begriper vilka regler som finns på gården och hålla sig till dessa. Det kan vara lite svårare om man har utländsk arbetskraft.

Mattias Espert, grisproducent och ordförande i Sveriges Grisföretagare

  • Var förberedd den dagen någon meddelar att det finns en smitta på gården. Förbered genom att ha en lista med bra telefonnummer att ringa så att saneringsarbetet kan börja direkt.

Har du frågor om din försäkring?

Kontakta med din lantbrukssäljare genom mejl eller telefon 040-633 94 01.

Se alla nyheter