Av: Melissa Dahlqvist

Räkna med en högre ränta när du kalkylerar

Den 9 februari kom det väntade beskedet att Riksbanken höjer styrräntan med 0,5 procentenheter till 3 procent. Nu är det ännu viktigare att hålla koll på sina kalkyler och rusta sig ekonomiskt framåt om man har möjlighet.

Programledare Peter Birch-Iensen tillsammans med Olof Wassberg och Ingvar Karlsson.

– Det är fortfarande en osäker framtid och räntan förväntas gå upp ytterligare. Det är bra att ha buffert, säger Ingvar Karlsson som är affärsspecialist på Länsförsäkringar Skåne i det senaste avsnittet av Mitt Lantbruk.

Tillbakablick på lantbruksåret 2022

I årets första avsnitt av podden Mitt Lantbruk så stod ekonomin i fokus. Gäst var förutom Länsförsäkringars Ingvar Karlsson även Olof Wassberg, som är ekonomirådgivare på Hushållningssällskapet Skåne. I avsnittet summerades lantbruksåret 2022.

– Generellt hade vi ett fantastiskt år 2022. De grödorna som sticker ut lite mer tycker jag är maltkorn som hade väldigt fina skördar, bra kvalitet och bra priser, säger Olof Wassberg.

Räkna med högre kostnader

Ingvar Karlsson uppmanar till att spara efter det goda lantbruksåret 2022. Många växtodlingsföretag höjer visserligen intäkterna men samtidigt blir kostnaderna högre. Mjölkintäkterna går också upp men på gris och nöt har man inte sett samma prisuppgång.

– Får du mer intäkter så kan du hantera de ökade kostnaderna. Utgå från att räntan kommer vara mellan 4 och 4,5 procent när du kalkylerar. Försök att ha positiva kassaflöden och ha buffert på kontot. Både för oförutsedda utgifter men det kan också komma bra köptillfällen i dessa tider och då är det bra att ha pengar på kontot, säger Ingvar Karlsson.

Spaningar för 2023

Det är svårt att se i spåkulan hur lantbruksåret 2023 kommer bli.

– Sockerbetsodlingen, med kontraktet som är framförhandlat, ser ju kalkylmässigt väldigt intressant ut. Klarar vi att hålla uppe skördarna och får en bra sockerhalt så ser det ut att bli en väldigt bra kalkyl. Även potatiskalkylerna ser bra ut, både för chips, mat och stärkelse, säger Olof Wassberg.

Spannmål har fallit tillbaka den sista tiden. Rapsen ser tuffare ut men har fortfarande en bra kalkyl. Det är flera yttre faktorer som spelar in. Kylan i USA och den minskade veteexporten från Ukraina påverkar priserna.

– Det kan också vara så att exempelvis nötköttet går ner i pris om konsumtionen går ner under året, säger Olof Wassberg.

Se alla nyheter