Hur påverkar det nya räntebeskedet dig?

Idag höjde Riksbanken styrräntan med 0,5 procentenheter till 3,0 procent. Hur påverkar det dig? Vår privatmarknadschef i Mjölby och Motala, Johan Swenson, ger några tips runt din privatekonomi.

Hur går dina tankar kring det nya räntebeskedet idag?

– Det var väntat att det skulle bli en höjning idag. Direkt efter beskedet fick vi flera frågor från kunder. Bland annat om det är läge att binda räntan. Styrräntan kommer självklart påverka våra räntor, men i dagsläget kan vi inte säga vad våra bolåneräntor kommer landa på.

Hur ska jag som privatperson tänka?

– Det viktiga är att du tittar på din egen ekonomiska situation om du undrar om du ska ha rörlig eller bunden ränta, eller en kombination av de båda. Hur ser din livssituation ut idag och hur tror du att den kommer se ut om några år? Finns det risk att du ska bli arbetslös? Ska du bo kvar i bostaden eller flytta? Har du mycket pengar över när boendekostnaderna är betalda varje månad så är du kanske mer flexibel och kan fortsätta ha rörligt. Historiskt sätt så har rörlig ränta varit fördelaktigare, men det är ingen garanti för framtiden. Bundna räntor är högre men då vet du vad du har för räntekostnad under bindningstiden. Det behöver inte vara antingen eller, bundet eller rörligt. Du kan med fördel dela upp lånet i olika bindningstider för att inte få så stora förändringar i räntekostnaden när bindningstiden går ut.

Är det läge att sluta spara?

– Det är viktigt att du har ett sparande och se till att ha en buffert om något skulle hända. Om du har möjlighet, så kan du redan idag ta höjd för en högre ränta. Spara mellanskillnaden från ränteläget idag till om räntan skulle vara två procent högre. Då har du redan vant dig vid en högre ränta och sparat undan pengar till framtida räntehöjningar.

Hur ser du på framtiden?

– Det är svårt att förutspå vad som kommer hända framöver. Jag tror det kommer bli lite tuffare ekonomiskt innan det så småningom blir bättre. Vi finns alltid här och kan hjälpa dig med ekonomisk rådgivning så du får bättre koll på din ekonomi och står mer rustad inför framtiden.

Se alla nyheter