Att resa sig ur askan
I augusti stod Ölands Fisk & Rökeri i lågor och fiskhandlaren Toiwo Woksepp såg en del av sitt liv gå upp i rök. Drygt sju månader senare har han öppnat upp igen och responsen från kunderna har inte låtit sig vänta.
Den 17 augusti 2023 är ett datum som för alltid kommer finnas i fiskhandlaren Toiwo Woksepps minne. Ett relä i en av butikskylarna hade fått en kortslutning och när Toiwo anlände till platsen var brandkåren redan på plats. Branden hade dock tagit sig från butiken och vidare in i både köksdel och lager. Det enda som klarade sig var den gamla kallröken, som byggdes av den före detta fiskhandlaren Roy och som använts sedan början på 70-talet.
-Det första jag tänkte när jag fick larmet var ”de där jäkla räkorna” som låg i röken. Inte tänker man att ett kylskåp är orsaken när det börjar brinna på ett rökeri, säger Toiwo.
Allting var sönderbränt och varenda vägg svart av sot. När Toiwo fick gå in i lokalen kände han direkt att allting var kört och planen var till en början att jämna allting med marken. Efter ett samtal med en vän och en diskussion med LF Kalmars skadereglerare Daniel kom han dock på andra tankar och efter den positiva responsen från ett Facebook-inlägg hade han bestämt sig – han skulle bygga upp verksamheten igen.
-Samarbetet med LF Kalmar funkade jättebra och de var väldigt flexibla. Vi kom fram till att jag själv skulle projektleda själva renoveringen och kunde på så sätt handplocka de hantverkarna jag ville. Det har gjort det enklare att kunna ändra saker under resans gång, men också att vi sparat en del tid, säger Toiwo.
Såhär såg det ut efter branden - i stort sett hela lokalen var totalförstörd.
Ett hantverk
Strax innan påsk slog han och särbon Lotta upp portarna för nya Ölands Fisk & Rökeri. Skalet är detsamma men invändigt är allt splitternytt och dessutom bättre optimerat för verksamheten. I disken trängs färsk fisk och skaldjur tillsammans med Toiwos populära inläggningar och smörgåstårtor. Här finns även ett stort sortiment med kallrökt och varmrökt fisk – ett hantverk som kräver både kunskap, tid och kärlek för att få till.
-I vår kallrök använder vi alspån som sakta får pyra i 3,5 dygn. Det är viktigt att temperaturen inte går över 20 grader så man måste titta till den flera gånger per dygn. Vi är nog ganska ensamma om att använda den metoden, säger Toiwo.
Han var lite orolig att kunderna inte skulle hitta tillbaka, men redan på öppningsdagen ringlade kön lång och Toiwo överöstes med både blommor, champagne och glada hejarop.
-Jag älskar att jobba och brinner verkligen för det här. Det absolut bästa är våra kunder – det är för dem jag gör det, säger Toiwo.
Den gamla kallröken som använts sedan 70-talet var en av få saker om överlevde branden.
Magasinet Länskraften
Med vårt magasin Länskraften vill vi inspirera dig till en hållbar vardag genom att dela berättelser från vårt avlånga län. För att vi vill finnas här för dig, för länet - för alll tid. Läs senaste numret här.