Hur är fonderna positionerade just nu och vad tror ni om marknadsutvecklingen för resterande del av året?
Sverige Vision bygger på en kärna av stora likvida bolag av hög kvalitet och med inbördes god diversifiering. Vi har fortsatt en tro på att bolag med stabila balansräkningar och kassaflöden bör klara sig bättre än den breda marknaden i en miljö med högre inflation och stigande räntor. Bolag som har en god möjlighet att föra vidare kostnadsökningar till kund kommer att gynnas i en miljö med högre inflationstryck.
Fonden har, efter att ha haft en mer defensiv placeringsstrategi under inledningen av året, passat på att öka innehaven i ett antal mer konjunkturkänsliga bolag. Rent sektormässigt är läkemedel fortsatt överviktat, men sedan en tid tillbaka även industribolag baserat på att förväntningarna och därmed även värderingarna kommit ned. Dagligvaror är fortsatt överviktade, medan material och fastigheter är underviktade. Material har gått väldigt starkt under årets inledning vilket drivit upp förväntningarna. Fastigheter är känsliga för stigande räntor och kreditspreadar, vilket föranleder en mer försiktig hållning.
Därutöver är fonden underviktad i Evolution Gaming och Swedish Match vilket beror på att Länsförsäkringar valt att exkludera dessa bolag. På samma sätt är Lundin Energy och International Petroleum ej möjliga investeringar för fonden utifrån Länsförsäkringars hållbarhetskriterier.
Går vi vidare till Småbolagsfonden så har den en väl diversifierad strategi som spänner över samtliga förekommande sektorer i index. Industri är den största sektorn i index och så även i fonden. Efter att ha inlett året med en tydligt defensiv stans och en övervikt mot lågt värderade bolag, har fonden under maj månad delvis omdisponerats något. Fonden har fortsatt ett betavärde strax under ett och bolagen i portföljen är igenomsnitt något lägre värderade med en högre direktavkastning än jämförelseindex. Den aktiva risken (avvikelserna mot index) är väl spridd över såväl sektorer som enskilda bolag. Övervikter i lågt värderade och konjunkturkänsliga bolag som Electrolux och Dometic blandas med mer defensiva bolag som Getinge och Elekta. Portföljen balanseras dessutom med ett antal innehav av mer tydlig tillväxkaraktär såsom Lagercranz, Addtech och Embracer. Vi har under den senaste tiden minskat exponeringen mot den lokala nybyggnads- och renoveringsmarknaden i takt med stigande finansieringskostnader och en mer pressad konsument.
Konflikten mellan Ryssland och Ukraina har dominerat nyhetsflödet och sentimentet under det första halvåret. Kraftigt stigande energipriser och oro för hur både kriget i sig och de påföljande sanktionerna skall påverka framtiden för de europeiska bolagen och länderna har helt hamnat i fokus. Även om kriget alltjämt fortgår, så har marknaden under maj månad ändå rekylerat upp en del på förhoppningar om att vi kan undvika de allra sämsta utfallen.
På en övergripande nivå så kommer centralbankernas agerande och utvecklingen på räntemarknaden att vara det stora fokusområdet för aktiemarknaden under hela 2022. Inflationsförväntningarna har skjutit i höjden och den amerikanska centralbanken har aviserat både en nedtrappning av obligationsköp och därefter höjda styrräntor. Kriget har påskyndat detta händelseförlopp. Den stora frågan är hur marknaderna kommer att hantera ett scenario där centralbankerna kommer att börja höja styrräntorna.
Aktiemarknaden drivs på lång sikt av stigande vinster och svänger på kortare sikt runt sin fundamentalt försvarbara nivå beroende på investerarnas grad av optimism. Det är uppenbart att investerarna blev lite för optimistiska under 2021, drivet av finans- och penningpolitiska stimulanser. Under inledningen av 2022 har detta delvis svängt tillbaka. Vi kan notera att konsumenterna i åtminstone USA har börjat vackla i sin framtidstro, sannolikt baserat på en sämre real köpkraft till följd av den stigande inflationen. Vi ser detta som ett varningstecken för konjunkturutvecklingen som är värt att hålla under noggrann uppsikt. Detsamma gäller i Europa där specifikt stigande energipriser slår hårt mot konsumenten vid sidan av räntehöjningar och kraftigt ökade kostnader för baslivsmedel.