Sju tips på hur du skaffar ett frihetskapital

Att starta upp sitt frihetskapital kan ibland kännas svårt. Här har vi satt ihop några tips på hur du kommer igång.

1. Vad är frihetskapital för dig?

Förmodligen har du stenkoll på vad du sparar till när målet är konsumtion. Samma logik kan du använda när du sparar ihop till ditt frihetskapital. Vill du kunna gå ner i arbetstid, flytta utomlands eller helt enkelt ha en buffert i livet? Fundera över vad frihetskapital är för dig, vad du kan tänkas använda det till i framtiden och planera ditt sparande utifrån det.

2. Gör en budget

Vardagsekonomin handlar om att balansera utgifter mot inkomster och om att ha en buffert för framtiden. Det bästa är att ta fram en budget - när du får struktur på din ekonomi är det lättare att hålla reda på var pengarna tar vägen. Ett sätt att hålla koll är med hjälp av månadskollen i appen.

Månadskollen och vår mobilapp

Kolla också in Konsumentverkets kalkyl om du behöver hjälp på traven med att göra din budget: 

Konsumentverkets kalkyl

3. Utgifterna är lika viktiga som inkomsterna

En vanlig missuppfattning är att sparande endast är för de som tjänar mycket pengar. Så är det inte. Inkomst och god ekonomi behöver inte hänga ihop – i takt med ökad inkomst ökar ofta de fasta utgifterna och för många också behovet av att ha en viss livsstil. Se över dina utgifter och dra ner på kostnaderna för att få mer pengar till sparande. Nyckeln till frihet kan ofta vara god vardagsekonomi.

4. Sätt undan pengar direkt

Undvik fällan att spara pengar som blir över vid månadens slut. Prioritera ditt sparande istället och se till att du för över pengar i början på månaden. Om du precis börjat spara kan ett sparkonto vara en bra idé och vill du dessutom ha ett långsiktigt frihetskapital, kan du redan nu lägga in automatiska överföringar till ett investeringssparkonto (ISK).

5. Ge ditt konto ett eget namn

Visste du att du enkelt kan sätta ett eget namn på ditt sparkonto och ISK? Logga in på Mina sidor och ändra namn på ditt konto till Frihetskontot eller något annat inspirerande som du blir motiverad av.
Det blir både roligare och mer effektivt! Dessutom blir det lättare att motstå frestelsen att ta pengar från ett konto som du har en tydlig ambition med.

6. Håll koll på ditt sparande

Kom ihåg att följa utvecklingen och håll koll på ditt sparande. Ta hjälp av Sparnavigatorn där du får en prognos över hur ditt sparande kan utvecklas över tid. Eftersom ambitionen med ditt frihetskapital kan förändras från år till år är det viktigt att du ser över ditt sparande en gång om året. Då kan du anpassa det efter var du befinner dig i livet och hur dina sparmöjligheter ser ut. Vissa år kanske du sparar mer och andra mindre. Det viktigaste är att du sparar – varje krona kan användas för din frihet i framtiden

Så använder du Sparnavigatorn

7. Utmana varandra

Att spara för ekonomisk frihet kan dessutom vara riktigt roligt. Gå ihop med några vänner och peppa varandra. Sätt individuella mål och håll sedan koll på utvecklingen tillsammans. Vem är din frihetskapitalskompis?

Vi finns här!

Vi finns här som stöd och kan hjälpa dig att komma igång med ditt sparande. Boka en tid för rådgivning med oss så ser vi hur just dina ekonomiska förutsättningar ser ut och lägger upp en plan utifrån det. Vi gör det här tillsammans.

Boka rådgivning

Frihetskapital

Prioritera dig själv i ditt sparande. Med frihetskapital vill vi skifta fokus från att sparade pengar ska konsumeras till att låta dem bli en investering i din framtid och den egna känslan av ekonomiskt inflytande. Låt oss tillsammans förändra synen på sparande!

Läs mer om frihetskapital