LF Jämtland stöttar högstadieelever i Sveg med läxhjälp

För att ännu fler högstadieelever ska få gymnasiebehörighet utökas nu ett läxhjälpsprogram till Södra skolan i Sveg. LF Jämtland stöttar sedan tidigare elever på skolor i Ragunda, Strömsund och Östersunds kommun. Stödet organiseras av den icke vinstdrivande Stiftelsen Läxhjälpen och finansieras av LF Jämtland.

Läxhjälp på Parkskolan i Östersund. LF Jämtland finansierar läxhjälp för högstadieelever i fyra kommuner i Jämtlands län.
Foto: LF Jämtland

Stiftelsen Läxhjälpen har en mångårig erfarenhet av att stötta elever för att de ska nå gymnasiebehörighet. Genom att koppla ihop läxhjälpare som är högskole- eller universitetsstudenter med högstadieelever skapar de ett forum för stöd och individuell hjälp. Något som historiskt gett ett mycket gott resultat. Över 80 procent av de som fått stöd i Läxhjälpens regi har nått gymnasiebehörighet.

LF Jämtland finansierar sedan tidigare läxhjälp på skolor i Ragunda, Strömsund och Östersunds kommun och sedan ett par veckor tillbaka nu även i Härjedalen. Hjälpen med läxor är ett komplement till ordinarie skolgång där elever får hjälp och stöd att nå sina mål.
– Utbildning betyder mycket för gemenskap, självkänsla och inte minst för att forma och skapa sin egen framtid, säger Karin Mattsson styrelseordförande i LF Jämtland.

Gymnasiebehörigheten bland elever som går ut högstadiet är något lägre i Jämtlands län än riksgenomsnittet. Kopplingen mellan hälsa och utbildning är också väldigt tydligt. Betygen i just årskurs 9 är av stor vikt för att elever ska studera vidare och låga eller ofullständiga betyg ökar risken för psykosociala problem i framtiden.
– Att få fler elever att få gymnasiebehörighet är en vinst för både individen och samhället. På sikt har det stor betydelse för Jämtland och Härjedalen, säger Karin Mattsson.

I Sveg kommer 15 elever träffa tre läxhjälpare två eftermiddagar i veckan. Hjälpen med läxor sker digitalt. I Östersund där läxhjälpen finns sedan har omdömet från de eleverna varit mycket bra. De har fått tid och peppning att under lite lugnare former nå studiemål.

Bakgrunden till LF Jämtlands engagemang i Jämtland och Härjedalen är i grunden den lokala förankringen samt bolagsformen. LF Jämtland ägs av kunderna och en del i uppdraget är att stärka och utveckla Jämtland och Härjedalen.
– Man kan säga att vi hör ihop. Länet är vår enda marknad och mår länet bra så mår vi som företag också bra. Att satsa på barn och unga är verkligen en satsning på vår gemensamma framtid, säger Karin Mattsson.

LF Jämtland är ett lokalt bank- och försäkringsbolag. Vi är också kundägda. Det innebär att våra förpliktelser i första hand är mot alla fantastiska människor som bor i Jämtland och Härjedalen men också skogen, fjällen och staden. Vår livsmiljö. Med de andra länsbolagen äger vi Länsförsäkringar AB och delar kända varumärken som Agria, Wasa Kredit och Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Tillsammans hjälper vi våra kunder med allt inom bank, försäkring och pension.

Se alla pressmeddelanden