Mycket vilt i rörelse - ta det lugnt på vägarna

Varje år inträffar cirka 4 000 viltolyckor i Östergötland. Motsvarande siffra för hela Sverige är 65 000. En viktig del av det skadeförebyggande arbetet är att fler trafikanter blir medvetna om riskerna och hur man kan skydda sig.

nat77635

När höstmörkret kommer inleds en period på året där viltolyckorna ökar i antal. I gryning och skymning är djuren som mest i rörelse och då gäller det att vara extra uppmärksam. Exempel på olycksdrabbade vägar runt Linköping är riksväg 35 mot Grebo-Åtvidaberg, länsväg 687 mot Brokind och länsväg 1136 mot Berg-Sandvik/Roxenbaden. Runt Norrköping är det bland annat länsväg 215 mot Skärblacka -Finspång som oftare är drabbad av viltolyckor (Källa: Nationella viltolycksrådet).

- Mina främsta råd till trafikanter är att anpassa hastigheten och hålla uppsikt både på vägen och terrängen runt omkring, säger Bertil Jansson, naturskadesamordnare Länsförsäkringar Östgöta. Tänk också på att ett djur kan springa över vägen var som helst, även i ett tättbebyggt område.

I Östergötland är det vanligast att krocka med rådjur, cirka 70 procent av viltolyckorna. På andra plats kommer dovhjort med nästan 20 procent av olyckorna.

- Alla som kör på ett djur på vägarna måste larma polis på 112. Använd gärna 112-appen som också visar koordinaterna var man befinner sig, men glöm inte att märka ut platsen för kollisionen. Markeringsremsor för viltolyckor finns att hämta gratis på alla Länsförsäkringars kontor i Östergötland.

Tänk på det här för att undvika viltolyckor:

  • Anpassa hastigheten efter väglag och sikt.
  • Håll uppsikt på både vägen och terrängen intill.
  • Var särskilt uppmärksam i skymning och gryning.
  • Många djur är flockdjur – fler kan dyka upp.
  • Ta varningsskyltar på allvar.

Se alla pressmeddelanden