Finansiering av sommarbygget – 5 tips när du vill utöka bolånet

En ny altan, pool eller utekök – våren är tiden då många går i renoveringstankar. Men hur ska man tänka kring finansieringen? Vi har frågat Konstantin Anaxandrov om tips. Han arbetar med bolånefrågor på Länsförsäkringar Gävleborg och träffar dagligen kunder som vill ha hjälp med att förverkliga sina drömmar.

Hantverkare

- Om det finns utrymme att låna på huset eller bostadsrätten så kan man alltid ansöka om att utöka sitt bolån. Fördelen med det är att du samlar lånen som är kopplade till din bostad i ditt bolån, och ofta har bolån en lägre ränta än vad till exempel privatlån har, säger Konstantin.

Han nämner att det, i dessa tider, är viktigt att tänka långsiktigt.

- Vi på Länsförsäkringar Gävleborg har kunniga medarbetare som dagligen arbetar med den här typen av frågor. Kontakta oss så kan vi tillsammans hitta en lösning som passar för dig. Vi ser också till att du är startklar när det är dags att komma igång med bygget, säger Konstantin.

Det är lätt att vara ivrig – man vill ju komma igång med bygget. Kom då ihåg att det lönar sig att sätta upp en noggrann planering för det arbete du ska utföra. Här är en enkel budget också ett oumbärligt verktyg. Exempel på frågor som kan vara bra att ställa till sig själv är: vad kommer bygget att kosta? Har du redan sparat pengar till det?

- Se också till att göra en värdering av ditt hus eller din bostadsrätt, säger Konstantin.

En värdering innebär att en fastighetsmäklare kommer ut och gör en uppskattning av vad bostaden skulle vara värd vid en eventuell försäljning. Underlaget som fastighetsmäklaren tar fram kan du sedan använda dig av för att till exempel utöka ditt bolån.

5 tips när du vill utöka bolånet
  1. Sätt upp en plan. Behövs till exempel bygglov? Gör också en enkel budget – vad kommer bygget att kosta, och har du sparade pengar som du kan använda?
  2. Räkna med marginal. Ofta blir det lite dyrare än vad man beräknat och tar lite längre tid. Behöver du låna till bygget kan du alltid ansöka om att utöka ditt bolån. För att kunna utöka ditt bolån måste det finnas utrymme i din ekonomi. Att låna på huset kan till exempel medföra avgifter för pantbrev. Ett utökat bolån kan också leda till att du måste amortera mera. Innan du ansöker om att utöka ditt bolån så kontakta oss så kan vi hjälpa dig med att få koll på vad amorteringskravet innebär för dig och din ekonomi.
  3. Gör en värdering av din bostad. Då får du en uppskattning av vad bostaden skulle vara värd vid en eventuell försäljning. En värdering är också bra om man vill utöka sitt bolån. Bra att veta är att belåningsgraden inte får överstiga 85 procent av din bostads marknadsvärde.
  4. Så går det till att utöka ditt bolånet. Fundera på hur mycket du egentligen behöver låna. När det väl är dags att skicka in din ansökan så kan du göra det digitalt här. Du kan direkt se sannolikheten för om din ansökan beviljad, och vi återkopplar till dig inom några dagar.
  5. Våga ta hjälp. Vi på Länsförsäkringar Gävleborg har kunniga rådgivare som dagligen arbetar med ekonomi och sparande – kontakta oss så kan vi tillsammans hitta en lösning som passar för dig.
Du kommer väl ihåg att försäkra sommarbygget!!!!

Friggebodar, växthus och altaner – det är mycket som byggs inför sommaren. Men det många glömmer att tänka på är försäkringen. Byggnader som är fristående, till exempel friggebodar och växthus, måste noteras som en egen position i försäkringen. Vi behöver uppgifter om byggnadens storlek, ålder, om det finns vatten indraget med mera. Läs mer!

Kontakt

Konstantin Anaxandrov
Bolånespecialist vid Länsförsäkringar Gävleborg.

  • Telefon 026-14 75 26
  • Mejl konstantin.anaxandrov@lfgavleborg.se 

Se alla pressmeddelanden