Av: Mattias Haräng

Så försäkrar du sommarbygget

Friggebodar, växthus och altaner – det är mycket som byggs inför sommaren. Men det många glömmer att tänka på är försäkringen. Här går experten igenom allt du behöver veta.

- Byggprojekt kan ofta vara stora och komplexa, och det är lätt hänt att man glömmer något på vägen. Som försäkringen, säger Jens Liljeby, byggnadstekniker och skadereglerare vid Länsförsäkringar Gävleborg.

Han berättar att byggnader som är fristående, till exempel friggebodar och växthus, måste noteras som en egen position i försäkringen.

- Därför brukar vi uppmana våra kunder att ta kontakt med oss innan de börjar bygga. Vi behöver uppgifter om byggnadens storlek, ålder, om det finns vatten indraget med mera, säger Jens.

Som byggnadstekniker och skadereglerare kan Jens ge tips på vad man behöver tänka när det är dags att försäkra sitt sommarbygge. En enkel kontakt innan byggnationen kan innebära att man slipper onödiga kostnader – om olyckan skulle vara framme.

Och på tal om olyckor:

- Det kommer en sommar, och självklart ska man passa på och njuta av sitt sommarbygge, men tänk också på säkerheten. Var till exempel försiktig när du grillar, säger Jens.

Han berättar om glödande kol som fallit ner på trätrallen och börjat brinna, grillar som stått för nära en vägg eller under ett altantak som tagit eld och förstås grillar som vält i torrt gräs.

- Det kan gå väldig fort om man har otur. Mitt bästa tips är att inte lämna elden obevakad – särskilt om det är varmt och torrt ute. Se också till att du har brandsläckare och brandfilt till hands, säger Jens.

5 tips innan du sätter i gång
  1. Byggnader som är fristående, som friggebodar eller växthus, måste noteras som en egen position i försäkringen. Kontakta oss och ge uppgift om storlek med mera.
  2. Du kan gärna bygga själv men det måste vara riktigt utfört. Det behöver veta vilka dimensioner som krävs på takstolar – dessa kan variera beroende på vilken snözon du bor i.
  3. Infästningarna där till exempel en altan sitter fast i huset måste göras på riktigt sätt. Ibland har de inte fästs i en regel utan bara i panelen.
  4. Pool ingår i Villahemförsäkringen. Men den måste vara rätt byggd. Följ leverantörens råd noga. Det har hänt att poolens väggar fallit ihop när poolen tömts på vatten.
  5. Elinstallationer måste alltid utföras av behörig elektriker.
Vi hjälper dig att förverkliga sommarbygget!

Kaffe i morgonsolen – på nya altanen. Svalka dig med ett dopp – i nya poolen. Bjud in till grillkväll – kring nya uteköket. Har du sommardrömmar som du vill förverkliga? Vi hjälper dig med frågor som rör finansieringen! Exempelvis kan ett utökat bolån vara ett alternativ som passar dig. Kontakta oss på Länsförsäkringar Gävleborg så berättar vi mer.

Kontakt

Har du frågor om hur man ska tänka när man försäkrar sommarbygget? Kontakta Jens Liljeby, byggnadstekniker vid Länsförsäkringar Gävleborg. jens.liljeby@lfgavleborg.se, 026-14 75 53.

Se alla pressmeddelanden