Mästerkockens bästa grilltips

Äntligen är det grillsäsong igen. Lucas Eriksson, som förra året gjorde stor succé i Sveriges Mästerkock, delar med sig av sina bästa tips. Och kom ihåg – grilla lugnt!

Mästerkocken Lucas Eriksson grillar.
Mästerkocken Lucas Eriksson gjorde succé i Sveriges Mästerkock 2024.

Vilka är dina bästa tips för att lyckas vid grillen?

–Ha tålamod, planera din grillning och vänta in en riktigt bra glöd. Jag brukar använda mig av en skorstenständare där man stoppar in kolen och tänder på – det brukar bli bra. Ett annat smidigt Svensson-tips är att köpa en färdig marinad och sedan komponera den efter tycke och smak, till exempel genom att tillsätta mer hetta, rökighet eller sötma. Jag gillar sötma och tycker att honung och chili är en bra kombo – men det är bara att låta fantasin flöda. Man kan ju såklart göra allting från grunden men många brukar vara lite halvlata.

Kan du dela med dig av något gott recept?

– Man kan busa till viltköttet och till exempel göra ett asiatiskt rådjur, med en marinad på ingefära, vitlök, honung, chili, olja, salt och peppar. Jag hittade på det nu men tror att det funkar. Jag har tidigare gjort asiatisk hare och även Pad Thai på viltkött. Det är också trevligt att plocka fram pizzaugnen och där är bästa tipset är att låta degen kalljäsa i 48 timmar. Jag tycker om bianco-pizza där man använder philadelphiaost eller crème fraiche i botten och sedan blandar upp med riven mozzarella eller västerbottenost. Toppa med stenbitsrom eller löjrom om du vill ha det extra lyxigt. Det är fräscht – min go to-pizza!

Några misstag man ska akta sig för?

– Jag brukar tänka exakt som jag gör när jag steker kött på stekpannan. Gör grillen varm så in i helvete och bränn av köttet så du får en fin yta. Lägg sedan köttet vid sidan av glöden, sätt på locket och stäng spjället. Då blir det mycket saftigare…har jag fått för mig. Undvik helt enkelt att grilla klart allting över varm glöd. 

Lucas Eriksson

Ålder: 27 år.
Bor:
I Gullringen, norr om Vimmerby.
Gör: ”Det som lusten kallar till”. Jobbar på familjeföretaget Stigs Konditori i Gullringen, men också med catering, olika event, jakter och gästkockar på olika platser runt om i Sverige.