Inspirerande systrar Årets matentreprenör 2025: "Chockad"
I helgen stod det klart. Bland dubbelt så många nominerade som i fjol var det systrarna Levinsson på Flättinge gård som tog hem segern. Landshövding Brittis Benzler överräckte priset på 20 000 kronor och juryn hyllade vinnarna för deras lokala engagemang.
Vinnarna var både glada och överraskade när de tog emot priset inför tusentals besökare på Landsbygdens sommarmöte på Strands gård, norr om Huskvarna, i lördags.
– Jag är chockad, haha! Det känns väldigt stort och fint såklart, säger Louise Levinsson.
– Man blir bara så glad av att folk tänker på oss, än en gång , Josefin Levinsson.
Flättinge gård var finalister även 2023.
– Jag måste nog smälte det lite, men det är så kul! Vi hade inte alls planerat för detta, så det känns både förvånande och väldigt roligt, säger Sandra Levinsson.
Dubbelt så många
Utmärkelsen Årets matentreprenör har delats ut årligen sedan 2017. Syftet är att lyfta vikten av hållbar, närproducerad, mat och de lokala och uppfinningsrika entreprenörer som ligger bakom den. Till årets tävling kom det in hela 22 olika nomineringar från länet, en dubblering jämfört med 2024.
– Det är oerhört inspirerande att se vilken bredd och drivkraft som finns här, säger Tova Larsson, projektledare och hållbarhetsansvarig samhällsengagemang, LF Jönköping.
Årets finalister var förutom Flättinge gård även Prästgårdens Mejeri och Trakt Forest Hotel.
Flättinge gård
Systrarna Sandra, Josefin & Louise Levinsson driver som fjärde generation den mångsidiga gården i Skärstad, med både tradition och nytänk. Lupinbiffar, nötkött, ägg och frukt samsas med en helt ny, populär, gårdsbutik, bageri och café – och under året har deras produkter gjort succé även i butikshyllorna. Verksamheten firade tioårsjubileum 2023. Samma år var de för första gången finalister i Årets matentreprenör. Nu 2025 – tog de hem förstapriset!
Juryns motivering
"Med passion, nytänkande och genuint engagemang har Årets matentreprenör visat vägen för lokal matproduktion i Jönköpings län. Systrarna Levinsson på Flättinge Gård förenar tradition med innovation och har med sina unika sötlupinbiffar och andra lokala råvaror gjort hållbar, närproducerad mat tillgänglig för fler på gården, i butikshyllorna och på restauranger. Med hjärtan som klappar för kvalitet och sitt närsamhälle inspirerar dessa entreprenörer till matglädje och bidrar till utveckling av en mer hållbar livsmedelskedja.

Pristagare genom åren
I år: Flättinge gård!
2024: Mat runt Gränna
2023: Visingsögrisen
2022: Eldsjäl Mathantverk & Möten
2021: Hagshultskossorna
2020: Wärdshuset Bredaryd
2019: Smålandsost
2018: Rudenstams bär & frukt
2017: Grenna glass
Partners
LF Jönköping har initierat utmärkelsen och driver den i samarbete med fem partners, som sitter i juryn: Science Park, Hushållningssällskapet, Smålands Turism, Region Jönköpings län samt LRF.