Skydda din cykel mot tjuvar – fem enkla tips inför vårens pendling

Nu när våren börjar närma sig är det många som tar fram cykeln igen för att pendla till jobb eller skola. Men med fler cyklar och framförallt dyrare elcyklar på vägarna ökar också risken för cykelstölder.

Att tänka på att skydda din cykel mot stöld är enkelt och kan spara dig både pengar och den jobbiga känslan att ha fått något stulet. Genom att följa några enkla tips kan du öka chansen att din cykel kommer att stanna där du parkerade den.

Här slår tjuven till

Generellt sett sker de flesta cykelstölder i större städer och studentstäder. I Jönköpings län handlar det om Jönköping och Värnamo. På mindre orter, i exempelvis Vaggeryd, är det lägre risk att få sin cykel stulen. Men tänker man ett steg längre och parkerar cykeln på ett säkert ställe minskar risken för stöld markant var du än befinner dig.

Gör så här för att skydda din cykel mot tjuvar

1. Välj rätt plats att parkera

Om du ska parkera din cykel centralt är det viktigt att välja en säker plats. Använd cykelparkering där du kan låsa fast ramen. Placera cykeln på platser där det är mycket folk och där risken för stöld är mindre. Det kan exempelvis vara vid Nässjö Centralstation, utanför butikerna på Atollen i Jönköping eller Hylands torg i Tranås. Har du en elcykel bör du undvika att låta batteriet sitta kvar då cykeln direkt blir mer stöldbegärlig.

2. Använd ett certifierat cykellås

Ett starkt och certifierat cykellås är avgörande för att förhindra cykelstöld. SSF (Svenska Stöldskyddsföreningen) har olika typer av cykellås som är godkända och som du kan köpa hos din lokala cykelhandlare eller sportbutik. Tänk på att ett bygellås är betydligt mycket starkare än ett vajerlås. Lås även fast cykeln vid en fast punkt och genom båda hjulen och ramen.

3. Försäkra din cykel

Oavsett om din cykel är ny eller gammal är den försäkrad genom din hemförsäkring. Skulle din cykel bli stulen, gör en polisanmälan via Polisens hemsida eller på telefon. Anmäl sedan skadan enkelt till ditt försäkringsbolag, exempelvis Länsförsäkringar Jönköping, via appen eller på deras hemsida. Du kan då få ersättning om din cykel, elcykel eller till och med Hövding/cykelhjälm skulle bli stulet.

4. Skriv ner uppgifter om din cykel

För att öka chansen att återfå din cykel om den skulle bli stulen är det bra att ha uppgifter om den tillgängliga. Skriv ner eller fotografera ramnummer, modell, färg och eventuella andra speciella kännetecken. Detta kan hjälpa polisen att identifiera cykeln om den hittas.

5. Undvik detta

Det finns några platser där man bör undvika att parkera sin cykel då det finns högre risk för stöld. Till exempel, undvik att parkera cykeln på ensliga platser. Det kan också vara en dålig idé att parkera cykeln över natten på allmänna platser. Det kan vara bättre att istället parkera cykeln i ett säkert och låst cykelförråd, om det finns en möjlighet till det.

Se ditt pris för hemförsäkring

6 av 10 i Jönköpings län väljer att försäkra sitt hem hos oss. Kanske för att de även får cykeln försäkrad eller att dom får mer pengar över och dessutom 10% internetrabatt. 

Se alla nyheter