Fortsatta problem med bildelsstölder från nyare bilar - så här kan du skydda dig

Bara i Jönköpings län har det under hösten skett ca 140 stölder ur BMW-bilar enligt artikel i Jönköping-Posten. Nu är det dags igen. Den senaste veckan har det kommit flera rapporter om stölder ur nyare bilar, framför allt är det BMW, Volvo, Mercedes och Volkswagen som drabbats. Även om bilen i sig är stöldbegärlig så har det främst varit bildelsstölder där rattar, airbags och navigationsutrustning stulits.

Det här kan du kan tänka på för att minimera risken att drabbas:

 • Det mest effektiva är att parkera bilen i ett låst garage. Om du inte har möjlighet att parkera i garage så försök parkera bilen på ett ställe där risken för att tjuvar ska upptäckas är som störst.
 • Bilar med aktiverade larm har inte drabbats alls i den utsträckning som bilar utan larm. Även om din bil inte är utrustad med larm så går det att eftermontera.
 • Ha rörelsestyrd belysning i anslutning till bilen. Tjuven arbetar helst i skydd av mörker där risken för upptäckt är som minst.
 • Det går att DNA-märka bildelar, till exempel ratt, xenonljus och navigationsutrustning. Glöm inte att använda medföljande dekaler som visar att delarna är DNA-märkta.
 • Att montera en rattkrycka kan också vara ett sätt att slippa drabbas av stöld eller att i varje fall begränsa den.
 • Se till att bilnyckeln inte går att skanna av utifrån. Många ligor har utrustning för att läsa av signalen mellan bilnyckeln och bilen. Förvara inte bilnyckeln precis innanför ytterdörren och lägg gärna nyckeln i ett så kallat RFID-fodral eller en plåtburk. Då går signalen inte att läsa av. På vissa nyare bilmodeller från 2018 och 2019 stänger nyckeln själv av signalen efter att den använts.

Om du har en bil med keyless-system och är kund i Länsförsäkringar Jönköping kan du komma in på något av våra kontor* och hämta ett nyckelfodral (så långt lagret räcker).

*Jönköping, Tranås, Nässjö, Vetlanda och Värnamo

Ring eller mejla mig gärna

Av Larmtjänsts hemsida kan konstateras följande fakta:

 • Under 2019 rapporterades det in 2111 stölder av strålkastare, navigationssystem och airbags.
 • Under tredje och fjärde kvartalet 2019 inträffade 1342 stölder av strålkastare, navigationssystem och airbags, en ökning med 49 procent jämfört med samma period 2018.
 • Under 2019 uppgick den samlade skadekostnaden till 165 miljoner kronor vilket är en ökning med 1,5 procent jämfört med 2018.
 • BMW är det fabrikat som fortfarande är mest drabbat och stod för 68 procent av stölderna av bildelar under 2019. Andra utsatta fabrikat är Volvo, Mercedes och Volkswagen. Statistiken visar att det finns skillnader när det gäller vilken komponent som stjäls från respektive fabrikat. Man stjäl främst rattar/airbags från BMW, strålkastare från Volvo, rattar/airbags från Mercedes och navigationssystem från Volkswagen.

  - En anledning till ökningen är att vi har flera internationella brottsnätverk som är tillbaka i Sverige igen, säger utredare Torbjörn Serrander på Larmtjänst.

Se alla nyheter