Så undviker du stenskott - vägarna i Jönköpings län där du bör vara extra försiktig

Att få stenskott på bilen är både irriterande och kan bli kostsamt. Men det finns några enkla åtgärder du kan vidta för att minska risken för skador på lacken och rutan – och dyra lagningar som följd.

I den här artikeln listar vi bästa tipsen för att undvika stenskott och vägarna i Jönköpings län där du löper högre risk att utsättas för dem. 

Tips för att undvika stenskott 

  1. Håll avstånd till andra fordon. Om du kör nära andra fordon kan småsten som kastas upp av däcken träffa din bil och orsaka skador. 
  2. Sänk hastigheten på grusvägar. Grusvägar är särskilt farliga när det gäller stenskott. Sänk hastigheten och håll ögonen öppna för stenar som kan kastas upp av däcken. 
  3. Undvik att köra bakom lastbilar och bussar. Större fordon kan kasta upp stenar från vägen som kan orsaka allvarliga skador på din bil. 
  4. Var uppmärksam på vägskyltar med varning för stenskott. Var noga med att sänka hastigheten just här. 

Vilka vägar i Jönköpings län har högre risk för stenskott? 

En väg i Jönköpings län som har högre risk för stenskott är E4:an. Anledningen till detta är att vägen har hög trafikintensitet med många lastbilar och bussar som kör på den. Så om du kör på E4:an, se till att följa ovanstående tips för att minimera risken för stenskott. 

Andra vägar där risken för stenskott är högre är grusvägar och vägar som går längs med sjöar och vattendrag. På dessa vägar kan småsten som ligger på vägen kastas upp av fordon och orsaka skador på din bil. 

Vad ska jag göra om jag får ett stenskott? 

Om du trots försiktighet ändå får ett stenskott på din bil är det viktigt att agera snabbt för att undvika att skadan blir större. Både halv- och helförsäkring för din bil hos Länsförsäkringar Jönköping täcker stenskottsskador. 

Sätt på ett stenskottsplåster på vindrutan för att förhindra smuts att fastna i stenskottet. Det är viktigt att laga rutan så snart som möjligt för att undvika att hela rutan spricker. Stenskottsplåster finns att hämta gratis på något av Länsförsäkringar Jönköpings kontor (så långt lagret räcker). 

Boka sedan tid hos en av de verkstäder som Länsförsäkringar Jönköping samarbetar med för att laga ditt stenskott eller byta rutan. När du lagar din ruta hos en av våra samarbetspartners anmäler de skadan till oss och du kan få ersättningen utbetald. 

Ta hand om din bil 

Genom att följa tipsen ovan och vara extra försiktig på vägar där risken för stenskott är högre, kan du undvika skador och spara pengar på reparationer. Så var försiktig när du kör och ta hand om din bil så att den fortsätter att se bra ut och fungerar på bästa sätt under många år framöver. 

Upp till 30% rabatt på bilförsäkring

Förutom att 6 av 10 i Jönköpings län väljer oss, erbjuder vi även priser som tål att jämföras. Är du bankkund och har ditt boende försäkrat hos oss erbjuder vi dessutom 20% rabatt på din bilförsäkring och ytterligare 10% rabatt när du tecknar den på nätet.

Läs mer och se ditt pris

Se alla nyheter