Årets matentreprenör

Årets matentreprenör utses sedan 2017 av LF Jönköping och samarbetspartners, för att lyfta vikten av och hylla den närproducerade maten i vårt län. Det går till en person/organisation, ett initiativ eller företag, som bidrar med innovativa smakupplevelser och som genomsyras av hållbarhet i alla led; ekologiskt, ekonomiskt och socialt.

Årets Matentreprenör 2025 är Flättinge Gård. Finalisterna är Prästgårdens Mejeri och Traktköket.

Årets finalister! 

Nomineringsperioden för Årets Matentreprenör 2025 pågick mellan 11 april och 11 maj. Bland de nominerade utser en jury tre finalister och slutligen en vinnare.

  • Flättinge Gård, Skärstad

Systrarna Sandra, Josefin & Louise Levinsson driver som fjärde generationen en mångsidig gård med både tradition och nytänk. Lupinbiffar, nötkött, ägg och frukt samsas med en populär gårdsbutik, bageri och café – och under året har deras produkter gjort succé även i butikshyllorna.

  • Prästgårdens Mejeri, Aneby

Anja Dalhög förädlar sin egen mjölk till ostar – ofta med nya smaker och idéer beroende på säsong och känsla. På gården möts man av både kor och kreativitet, och i Ost-o-maten kan du handla dygnet runt. Här finns också skolbesök, marknader och ständig rörelse.

  • Traktköket, Holsbybrunn

Mitt i skogen driver paret Sandra och Mattias Sälleteg en verksamhet som kombinerar lokal mat med naturupplevelser. Här serveras mat lagad på egna Hereforddjur, och hela platsen genomsyras av omtanke om både gästen och omgivningen.

Vad vinner Årets matentreprenör?

Förutom den ärofyllda titeln belönas vinnaren med 20 000 kr. De övriga två finalisterna får 5000 kr var. Samtliga finalister presenteras också i Länsförsäkringar Jönköpings magasin Din gård, som går ut till alla våra lantbrukskunder i september. 

Årets vinnare utses av en jury med representanter från Lantbrukarnas Riksförbund, Hushållningssällskapet, Science Park, Smålands Turism, Region Jönköpings län och LF Jönköping. 

Prisutdelningen 2025 äger rum den 30 augusti under Landsbygdens sommarmöte på Strands gård. Då avslöjas vem av de tre finalisterna som tagit hem utmärkelsen för i år.

Kriterier 

Priset ska gå till en primärproducent, förädlare, samordnare, verksamhetsägare eller annan organisation som med engagemang och drivkraft producerat, tillverkat eller på annat sätt lyft betydelsen av den lokala maten i Jönköpings län.

  • Verksamheten ska genomsyras av hållbarhet ur ett ekonomiskt, miljömässigt och socialt perspektiv.
  • Verksamheten ska drivas på ett nytänkande och innovativt sätt där den lokala maten tillgängliggörs för sitt närsamhälle.
  • Verksamheten ska präglas av en entreprenöriell anda där de lokala råvarorna står i fokus, nu och i framtiden.

De vann 2025

Vinnare av utmärkelsen Årets matentreprenör är Flättinge Gård. Priset togs emot av systrarna Levinsson som driver Flättinger Gård. Priset delades ut av landshövding Brittis Benzler och Magnus Olsson, vd LF Jönköping, under Landsbygdens sommarmöte på Strands gård. Läs mer om årets vinnare här.

Vinnarna var både glada och överraskade när de tog emot priset inför tusentals besökare på Landsbygdens sommarmöte på Strands gård, norr om Huskvarna, i lördags.

– Jag är chockad, haha! Det känns väldigt stort och fint såklart, säger Louise Levinsson.

– Man blir bara så glad av att folk tänker på oss, än en gång, Josefin Levinsson.

Flättinge gård var finalister även 2023.

– Jag måste nog smälte det lite, men det är så kul! Vi hade inte alls planerat för detta, så det känns både förvånande och väldigt roligt, säger Sandra Levinsson.

Juryns motivering

"Med passion, nytänkande och genuint engagemang har Årets Matentreprenör visat vägen för lokal matproduktion i Jönköpings län. Systrarna Levinsson på Flättinge Gård förenar tradition med innovation och har med sina unika sötlupinbiffar och andra lokala råvaror gjort hållbar, närproducerad mat tillgänglig för fler på gården, i butikshyllorna och på restauranger.

Med hjärtan som klappar för kvalitet och sitt närsamhälle inspirerar dessa entreprenörer till matglädje och bidrar till utveckling av en mer hållbar livsmedelskedja."

Tidigare pristagare

  • 2024: Mat runt Gränna
  • 2023: Visingsögrisen
  • 2022: Eldsjäl Mathantverk & Möten
  • 2021: Hagshultskossorna
  • 2020: Wärdshuset Bredaryd
  • 2019: Smålandsost
  • 2018: Rudenstams bär & frukt
  • 2017: Grenna glass
Tips! läs om fjolårets finalister i förra sommarens nr av Din gård.

Det är vi som är juryn i Årets matentreprenör

Sofia Eriksson
VD Hushållningssällskapet

Helene Berg
VD Smålands Turism

Emilia Sundberg
Affärsutvecklare & hållbarhetsansvarig Science Park

Christina Odén 
Regionutvecklare livsmedelsstrategi och gröna näringar

 

Karin Nalbin
Ordförande Regionsstyrelse LRF

Magnus Olsson
VD Länsförsäkringar Jönköping