Årets matentreprenör i Jönköpings län

Länsförsäkringar Jönköping vill lyfta fram de personer som arbetar hårt för att vi ska ha bra mat på våra tallrikar. Det gör vi genom att dela ut priset: "Årets matentreprenör i Jönköpings län", som instiftades 2017.  Priset är på 20 000 kronor och ska gå till en aktör som uppfyller dessa kriterier:

Pernilla Nord tar emot priset för Årets Matentreprenör 2019 av vd Henrietta Hansson och landshövding Helena Jonsson.

Priset till Årets matentreprenör i Jönköpings län 2019 kommer att delas ut till en organisation, företag eller person inom offentlig, privat eller ideell sektor som på ett nytt sätt har satt den regionala maten på kartan. Verksamheten ska genomsyras av hållbarhet ur ett ekonomiskt, miljömässigt och socialt perspektiv.

Priset kan gå till primärproducent, förädlare, samordnare, marknadsförare, verksamhetsägare eller annan verksamhetsutövare som med engagemang och drivkraft producerat, tillverkat eller på annat sätt lyft betydelsen av den regionala maten i Jönköpings län i sitt dagliga värv.

Vinnaren också får tillgång till rådgivning och andra företagsfrämjande insatser via de deltagande organisationerna.

Nomineringstiden avslutades den 31 maj 2019.

Smålandsost i Vrigstad vinnare av priset Årets matentreprenör i Jönköpings län 2019

På Landsbygdens sommarmöte den 31 augusti 2019 presenterades vinnaren av priset Årets matentreprenör i Jönköpings län. Av de tre finalisterna var det Smålandsost i Vrigstad som juryn slutligen utsåg till segrare.

Motiveringen löd: "Med stor ödmjukhet inför hantverket förvandlas Småländsk mjölk till både Brieost och Hemost på mejeriet i Vrigstad. Hemosten är listad som nummer 13 hos Smakernas Ark (Ark of taste) och finns hos ett stort antal livsmedelsbutiker, både lokalt och nationellt. De nya ägarna sedan två år är måna om att bevara svensk ostkultur och driva gammal tradition vidare. Årets matentreprenör 2019 är Magnus och Pernilla Nord, Smålandsost!"

Det var en festlig och högtidlig prisutdelning när årets stolta vinnare Pernilla Nord fick ta emot diplom och prischeck på 20 000 kronor från Länsförsäkringar Jönköpings vd Henrietta Hansson.

Utöver prispengarna får vinnaren också rådgivning och andra företagsfrämjande insatser.

Läs nyheten om segraren

Nominerade till Årets matentreprenör 2019

Vi fick många fina nomineringar till Årets matentreprenör 2019 och av dem utsåg vi följande tre finalister:

Smålandsost AB

Smålandsost AB med Pernilla och Magnus Nord i spetsen finns i Vrigstad på smålänska höglandet. Med hårt arbete och en stor dos kärlek skapar de magi med sina prisbelönta ostar. Vrigstad hemost produceras som en del av den småländska mat- och bondekulturen. Hemost finns numera på Ark of Taste som nummer 13 av svenska livsmedel. Osten tillverkas av mjölk som kommer från gårdarna kring Vrigstad.

Källekulla gård

Källekulla gård i Bjurbäck är en lokal matproducent som sedan 2010 drivs av Jakob och Anna Junvik. Gårdens specialitet är jordgubbar som odlas i odlingstunnlar med bord istället för på friland som gör att jordgubbarna håller mycket hög kvalité. I självbetjäningsbutiken finns ägg från egna höns, KRAV-odlad potatis och äpplen från lokala odlare. Det går också att beställa ekologiskt nötkött från köttrasbesättningen som är uppfödda på gräs från grönbete.

Wallby Säteri

Wallby Säteri drivs av Magnus Nyman med familj sedan år 2000. Säteriet erbjuder bland annat övernattning, konferensmöjligheter och bröllopsarrangemang mitt i Smålands trädgård. Herrgården är omgiven av stora skogar, öppna fält, 300-åriga ekar och spegelblanka sjöar. Förutom den vackra naturen kan man njuta av den högklassiska maten och många trevliga aktiviteter. Här bedrivs också jord- och skogsbruk.

 

Årets matentreprenör utses i samarbete med Länsförsäkringar Jönköping, LRF, Hushållningssällskapet, Smålands Turism, Science Park och Ester Kök & Bar.