Årets matentreprenör

Lokal och närproducerad mat tillför det där lilla extra till våra bord. Varje år är det vår tur att ge tillbaka. Sedan flera år utser vi, tillsammans med våra samarbetspartners, årets matentreprenör i Jönköpings län. Priset tilldelas till en person, en organisation eller ett företag som bidrar med innovativa smakupplevelser och som dessutom genomsyrar hållbarhet i alla tre led; ekologiskt, ekonomiskt och socialt.

Eldsjäl Mathantverk & Möten - Årets matentreprenör 2022

I år gick utmärkelsen till Romy Ehnert från Malmbäck och hennes företag Eldsjäl Mathantverk & Möten med bas i Ödestugu.

– Jättekul! Jag är så tacksam och glad och stolt också. Vi får nog öppna en flaska bubbel när vi kommer hem tror jag, sade Romy Ehnert direkt efter vinsten.

Motiveringen löd:

"Årets Matentreprenör lockar glömda kunskaper till ytan genom att sprida hantverkets glädje till andra. Personen har ett brinnande engagemang för den lokala bygden och dess kulturarv. Entreprenören drivs av innovation och älskar att interagera med både kunder och samarbetspartners för att utveckla såväl sin som andras verksamheter. Genom att generöst dela med sig om ”allt som jäser och bubblar” tar hon hållbarhetsarbetet ett steg längre. Och det strålar om henne när hon gör det. För fler glada surdegar i samhället – stort grattis – Årets matentreprenör: Romy Ehnert, Eldsjäl Mathantverk & Möten!”

Vi säger stort grattis till utmärkelsen och 20 000 kr. 

FINALISTER 2022

Möt alla tre finalisterna i klippen nedan.

Gustav Arnell, Vi kan mat
Youtube: Häng med hem till konsultens idyll 

Romy Ehnert, Eldsjäl & Mathantverk
Youtube: 
Stig in i Romys bagarstuga 

Örserumsbrunn gestgifveri & konferens
Youtube: De brygger eget öl

Collage_finalister_matentreprenör 2022_Länet.jpg

Läs mer

Artikel: Gustav kan mat - hyllar Smålands skafferi
Artikel: Romy gör bra mat från grunden - "Det är enkelt"
Artikel: Här på Örserumsbrunn är köket hjärtat

Vad vinner Årets matentreprenör?

Förutom den ärofyllda titeln belönas vinnaren med 20 000 kr samt tillgång till rådgivning och andra företagsfrämjande insatser från samarbetspartnerna. De övriga finalisterna får 5000 kr var. Genom din nominering stöttar din lokala mat-förebild och bidra till att hålla den lokala maten vid liv. Nomineringsperioden 2022 var 13 maj till 13 juni.

Vinnaren utses av en jury från Lantbrukarnas Riksförbund, Hushållningssällskapet, Science Park, Smålands Turism, Ester Kök & Bar och Länsförsäkringar Jönköping. 

Prisutdelningen gick av stapeln den 27 augusti under Landsbygdens sommarmöte på Adelövs gård.

Kriterier 

  • Verksamheten ska genomsyras av hållbarhet ur ett ekonomiskt, miljömässigt och socialt perspektiv.
  • Priset ska gå till en primärproducent, förädlare, samordnare, marknadsförare, verksamhetsägare eller annan entreprenör som med engagemang och drivkraft producerat, tillverkat eller på annat sätt lyft betydelsen av den lokala maten i Jönköpings län.

Tidigare års pristagare

  • 2022: Eldsjäl Mathantverk & Möten
  • 2021: Hagshultskossorna
  • 2020: Wärdshuset Bredaryd
  • 2019: Smålandsost
  • 2018: Rudenstams bär & frukt
  • 2017: Grenna glass

Det är vi som är juryn i Årets matentreprenör

Frida Carlsson
VD Hushållningssällskapet

Helene Berg
VD Smålands Turism

Gustav Österström
VD Science Park

Morgan Östberg
Restaurangchef Ester Kök & Bar

 

Karin Nalbin
Ordförande Regionsstyrelse LRF

Magnus Olsson
VD Länsförsäkringar Jönköping