Cykel och trafiksäkerhet

Cykla säkert

Inget är så oskyddat som huvudet när du är ute och cyklar. Varje år skadas ca 2 000 cyklister allvarligt i trafiken. De flesta som skadas allvarligt vid cykelolyckor har inte haft på sig cykelhjälm.

Den vanligaste cykelolyckan är att cykla omkull. Det kan ha många orsaker. Hala väg- eller cykelbanor, grus på vägen eller något fel på cykeln som till exempel om en pedal lossnar.

Fortsätt att cykla, men använd alltid hjälm. Det är du som avgör vad huvudet är värt.


Hjälmen – din livförsäkring

Hjälmen är det bästa skyddet för ditt huvud. Det finns många sorters hjälmar som kan användas vid olika tillfällen, idrotter och åldrar. Här är råden vad du ska tänka på när du väljer hjälm.

Cykelhjälm

Cykelhjälm till barn

Barn gör som du gör. Hjälmen är det viktigaste skyddet när du och ditt barn cyklar. Var noga med att alltid bära den. Välj CE-märkt och se till att den sitter bra på huvudet.

Cykelhjälm till barn

Test av cykelhjälmar

Vi har testat cykelhjälmar, både för stora och små. Alla hjälmarna i testet har CE-märkning. Se betygen för alla de 25 hjälmar som ingått i testet och vilka som ligger i topp.

Test av cykelhjälmar

Syns du i mörkret?

Reflex i form av ett spöke

Varför är reflexvästar med ränderna vertikalt ett bra val? Hur länge håller en reflex? Vad ska du tänka på för att synas i mörkret?

Reflexer

 

Rätt klassning på elcykeln/ elsparkcykeln

Elcyklar kan gå snabbt. Om motoreffekten är över 250 watt klassas den som moped. Här har vi svaren på vad som gäller och vad du ska tänka på för att undvika en olycka.

Elcykel / Elsparkcykel

Rätt däck på cykeln

Låt inte vintern stoppa dig. Cykla är kul året runt, i vart fall om du har vinterdäck.

Vi har testat vilken typ av cykeldäck som ger bästa grepp. Se alla våra råd och tips för säker cykling när temperaturen faller under noll.

Dubbdäck på cykeln

Vett och etikett på cykeln

På väg till jobbet eller en motionsrunda på cykeln. Att cykla är kul men vi är också många som ska samsas i trafiken. Vissa cyklar fort, andra långsamt. Har du koll på vilka regler som gäller för dig?

Ta en titt på vår video om vett och etikett på cykeln. Den är laddad med tips för att livet på din tvåhjuliga vän ska bli säkrare för både dig själv, andra cyklister, bilägare och inte minst fotgängare. Visa alltid hänsyn.

... och glöm inte att plinga!

Välj länsförsäkringsbolag

Länsförsäkringar består av 23 länsförsäkringsbolag, som har unika villkor och priser.