Reflex

Välj länsförsäkringsbolag

Länsförsäkringar består av 23 länsförsäkringsbolag, som har unika villkor och priser.

Syns du i mörkret?

De flesta olyckor med fotgängare sker i mörker, ofta i tätbebyggt område. Utan reflexer syns du inte förrän bilen är 20-30 meter ifrån dig. Det är en riskabelt kort sträcka för en bilist att hinna sakta in i tid. Bär du reflex syns du redan på 125 meters avstånd. 

Testa din reflex ofta

Reflexer behöver bytas vartannat år eftersom reflexförmågan blir sämre när de slits. Med tiden blir reflexerna repiga och förlorar sin reflexförmåga. Reflexförmågan försämras även av värme och vatten. Därför ska du inte ha reflexvästen liggande i en varm bil och inte glömma att torka av reflexen när det regnat ute.

Se hur du testar din reflex

Reflexväst

Ränderna spelar roll

Cyklister står för flest allvarligt skadade i trafiken. Forskning visar att om du bär en reflexväst med vertikala ränder har bilister lättare att se dina huvudrörelser och på så sätt tolka vad du planerar göra, exempelvis svänga i en korsning. Vertikala reflexränder på västen ökar också säkerheten om du kör MC eller moped.

Testa hur du syns i trafiken

Var du placerar reflexen har betydelse. Hur ser det ut för den som sitter bakom ratten innan du blir upptäckt. Här kan du testa olika alternativ - när bilisten har helljus eller halvljus och var reflexerna sitter.

Till testet