Risk för vattenskador när kylan släpper taget

Efter en lång period av minusgrader har vädret nu blivit mildare. Med värmen och snösmältningen kommer även risken för vattenskador i våra hem och fritidshus när frusna vattenrör tinar upp.

Skadeförebyggare kontrollera under vasken för att se om det läcker från något av rören.
Att kontrollera ditt vaskskåp är en god idé nu när vädret har blivit mildare. Foto: Sven Persson/swelo.se

Ett rör fyllt med vatten expanderar cirka 10 procent när vattnet blir till is. Det i sin tur kan skapa sprickor i röret och när temperaturen sedan ökar smälter vattnet och de sprickor som skapats blir till läckor som kan medföra stora skador om de inte åtgärdas omgående. Om vattenläckan uppstår i ett fritidshus finns risk att vattenläckan fortgår under lång tid.

- Vårt råd till alla fritidshusägare är att ta en tur till sitt fritidshus när det blir mildare väder för att vara säker på att allt är som det ska, säger skadeförebyggare Olof Linder på Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad.

15 grader inomhus

Att hålla minst 15 grader inomhus året om tillsammans med att stänga av huvudvatten och tömma vattenledningar när man lämnar sitt fritidshus är några sätt att minska risken för vattenskador. Att hålla dörrar och diskbänkskåp öppna så värmen kan cirkulera ytterligare ett. Att hålla sina fastigheter under uppsikt är även det viktigt.

- Är det så att du har en bit till ditt fritidshus, hör gärna med någon granne som kanske är året-runt-boende att hålla ett öga åt dig. Det finns även bra tekniska hjälpmedel numera som gör att du på distans kan övervaka, exempelvis vattenfelsbrytare och temperaturlarm. Har du även larm med kameror kan du visuellt se om något skulle vara fel, fortsätter Olof Linder.

Så anmäler du en skada

Skulle det vara så att du råkar ut för en skada anmäler du den enklast digital, antingen via vår webbplats eller vår app. Du är alltid välkommen att kontakta oss på 044-19 62 00 eller 0451-489 00.

Så gör du om du misstänker att rör har frusit

  • Stäng av inkommande vatten och töm vattensystemet på vatten.
  • Titta och känn med handen längs rör och installationer där du kommer åt.
  • Titta efter sprickor på vattenbehållare och vattenlås på wc samt expansionskärl och varmvattenberedare.
  • Utrymmen under diskbänk är kallare och behöver extra tillsyn.
  • Stäng direkt av vattnet om läcka konstateras. Kontakta en rörmokare och byt ut skadade delar.
  • Övervaka vattensystemet när det tinas upp.
  • Övervaka systemet när du sätter på vattnet igen. Lyssna efter susningar i rören, det kan vara tecken på läcka. Observera att du inte ser ledningar i väggar och golvbjälklag. Var därför särskilt uppmärksam på de områdena när du sätter på vattnet. 

Se alla nyheter