Mer för premien hos ömsesidigt ägda försäkringsbolag

Ömsesidiga försäkringsbolag, som LF Göinge-Kristianstad, ger försäkringstagare generellt sett högre försäkringsersättning i förhållande till premien än i vinstutdelande försäkringsbolag. Det visar en undersökning som Finansinspektionen (FI) har gjort.

Foto på en kvinna och en man på kontor.

Finansinspektionen har undersökt vad konsumenternas premier för de vanligaste sakförsäkringarna går till. Syftet med analysen är att öka kunskapen bland konsumenter och stärka deras ställning på försäkringsmarknaden. I analysen har FI hämtat in uppgifter från försäkringsbolagen och räknat ut hur stor andel av premien som används för att ersätta skador, finansiera verksamheten, samt hur mycket som blir kvar i vinst för olika slags försäkringar. Försäkringar för boende, bil, djur och båt har ingått i analysen och Finansinspektionen har tittat på i princip hela den svenska marknaden. De har också jämfört vinstutdelande och ömsesidiga försäkringsbolag*.

Enligt undersökningen från FI får du som kund generellt sett mer ersättning i förhållande till din premie hos ett ömsesidigt bolag, likt LF Göinge-Kristianstad, än hos de vinstutdelande försäkringsbolagen. I sin rapport uppmanar också Finansinspektionen konsumenterna att jämföra olika försäkringsbolags premier och villkor.

- Att ha sina kunder även som ägare är en garant för att de premier vi tar in används på bästa vis. Vi har alltid med oss i alla beslut vi tar att det är våra kunders pengar vi hanterar. Därför är resultatet från Finansinspektionens undersökning varken förvånande eller uppseendeväckande. Vi och våra kunder vet att det spelar roll när man både är kund och ägare, säger LF Göinge-Kristianstads vd Niklas Larsson.

Är du kund hos LF Göinge-Kristianstad är du också delägare. Vårt mål är inte att tjäna så mycket pengar som möjligt, utan att erbjuda prisvärda produkter och hög service. Blir det pengar över, går de till dig som kund och delägare, antingen i form av återbäring eller sänkta priser. Vi är ett ömsesidigt bolag och det innebär att du som kund har möjlighet att välja, eller bli vald till, representant i bolaget genom att bli ledamot i fullmäktige. Fullmäktige väljer sedan företrädare i form av styrelseledamöter och styrelsen tillsätter en verkställande direktör som i sin tur anställer personal.

*Ömsesidiga försäkringsbolag drivs enligt ömsesidiga principer, vilket innebär att vinst som inte används till att täcka kostnader i rörelsen ytterst ska tillfalla försäkringstagarna. Vinstutdelande försäkringsbolag är aktiebolag som delar ut vinst till sina ägare.

Läs mer om hur fullmäktige fungerar