Av: Mattias Haräng

Bra att veta för dig som äger en A-traktor eller mopedbil

A-traktorer, även kallad EPA, och mopedbilar blir allt vanligare, speciellt i mindre städer och på landsbygden. Samtidigt väljer många att trimma sina fordon.

Det här kan ge allvarliga konsekvenser för den som använder fordonet, ditt barn, men även för dig som förälder. Särskilt om du står som ägare på A-traktorn eller mopedbilen. För att en försäkring ska kunna ersätta kostnader vid en trafikolycka eller skada måste ditt fordon uppfylla vissa krav. Exempelvis får det inte vara trimmat.

Enligt färska siffror från Transportstyrelsen finns det knappt 2000 A-traktorer i trafik i Gävleborgs län. I Bollnäs kommun finns 243 A-traktorer i trafik, i Gävle 300, i Hofors 61, i Hudiksvall 364,  i Ljusdal 264, i Nordanstig 87, i Ockelbo 50, i Ovanåker 110, i Sandviken 298 och i Söderhamn 181.

När det gäller mopedbilar så finns det i dagsläget 735 mopedbilar i trafik i Gävleborgs län.

Bra att veta för dig som äger en A-traktor eller mopedbil

Vi på Länsförsäkringar Gävleborg tycker att det är viktigt att prata om trafiksäkerhet. Med föräldrar, men även med våra ungdomar. Det finns till exempel saker som är bra att ha koll på när det gäller försäkringar för A-traktorer och mopedbilar:

  • Först och främst, se till att du har din A-traktor eller mopedbil försäkrad. För att få ersättning vid en trafikolycka eller skada måste du uppfylla vissa krav. Exempelvis får ditt fordon inte vara konstruerat så att det kan transporteras i högre hastighet än vad lagen säger. En A-traktor får inte gå fortare än 30 kilometer i timmen medan maxhastigheten på en mopedbil är 45 kilometer i timmen.
  • Om din A-traktor eller mopedbild inte uppfyller de krav som gäller, och du råkar ut för en trafikolycka eller skada, kan ersättningen bli mindre, eller utebli helt.
  • A-traktorer och mopedbilar ägs ofta av en vårdnadshavare, men används av en ungdom i familjen med mopedkörkort (AM-kort). Kom ihåg att det är den juridiska ägaren av fordonet som har ansvaret för att det används på rätt sätt. Om detta inte skulle ske, så kan ägaren  bli misstänkt för tillåtande av olovlig körning. Det, i sin tur, kan leda till dagsböter och spärrtid på körkortet samt indraget handledartillstånd.
  • Om en A-traktor eller en mopedbil trimmas, eller på annat sätt görs om i sin konstruktion, kan föraren bli misstänkt för olovlig körning. Detta förutsatt att föraren endast har AM-körkort. Det kan leda till böter, spärrtid på sitt körkort samt indraget körkortstillstånd.
Läs mer och försäkra
Krocktester med A-traktor och mopedbil

VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, har genomfört krocktester med A-traktorer och mopedbilar. Testerna visar att utan bilbälte kan det gå riktigt illa även i långsamtgående fordon. Filmerna nedan visar hur en krock kan se ut i 30 respektive 40 km/h i en A-traktor.

Ta del av dem här

Se alla nyheter