Så sparar du el och pengar på ett säkert sätt

Elpriserna svänger kraftigt just nu och det är svårt att veta hur höga de kommer att bli vintern 2022. För att underlätta för dig har vi, tillsammans med Gävle Energi, tagit fram tips på hur man kan spara el och pengar på ett tryggt och säkert sätt.

Inom kort kommer vi även att gå ut med en utmaning som vi valt att kalla ”Fredagsmys hela veckan”. Med den vill vi visa att det, för dig och din familj, är möjlighet att göra mysiga och säkra aktiviteter och samtidigt spara el och pengar.

Händelser som Black Friday och Earth Hour kommer också att få en helt ny innebörd.

Din elanvändning gör skillnad! Om du använder elen smart kan du underlätta för den egna plånboken samtidigt som du är med och bidrar till en hållbar prisutvecklingen på elmarknaden.

Tips på säkra elspartips i hemmet

Vill du spara el och pengar på tryggt och säkert sätt? På Gävle Energis webbplats hittar du tips som du kan ha användning för i hemmet.

Så här undviker du skador kan blir kostsamma och kan ta lång tid att åtgärda:

  • Enkla åtgärder hjälper om olyckan är framme. Eftersom det är billigare är det många som idag kör hushållsmaskiner så som diskmaskin, tvättmaskin och torktumlare på natten. Då kan det vara bra att veta att det finns enkla åtgärder som hjälper om olyckan är framme. Brandvarnare är en sådan, vattenlarm eller läckagevarnare är en annan.
  • Ha koll på tempen. Har du till exempel ett fritidshus går det bra att stänga av huvudvattenkranen och låta värmen ligga kring 15 grader. För låg inomhustemperatur ökar risken för att vatten i element och vattenledningar fryser. Vill du sänka temperaturen i din jacuzzi eller ditt spabad så se då till att temperaturen inte understiger 15 grader.
  • Elda lagom. Har du investerat i en ny spis eller kamin är det viktigt att man ser till att den är godkänd av en sotare. I detta ingår det till exempel att kontrollera att rökkanal och skorsten är sotad och i ordning för att eldas i. Ta även reda på vilken kapacitet din eldstad har - saknas instruktion håll dig till grundregeln högst 2 kg ved per timme (cirka 2-3 vedträn). Om du har en öppen spis, se till att ha ett gnistskydd.

    Mer om hur du förebygger skador och olyckor hittar du här.

Håll koll på budgeten

Det är inte bara elen som kommer att vara dyr i höst, mycket annat har också ökat i pris. Vi har räknat ut hur de estimerade prisökningarna på el, mat, bensin och ränta kommer att slå på en tvåbarnsfamiljs ekonomi i vinter. OBS! Exemplet gäller Gävle kommun. För att åskådliggöra skillnaden har vi tittat på hur mycket motsvarande parametrar belastade familjernas ekonomi i december 2020.

  Ränta, bolån Bensin Mat El Skillnad, dec 2020/dec 2022
Gävle 2 325 kr 479 kr 1 094 14 361 kr 18 259 kr

I december är spotprisern för el 1,47 respektive 5,88 kronor per kilowatt (GodEl). Räntan räknar vi på 3,8 %.

Inför vintern rekommenderar vi att du tar höjd för högre elräkningar och ser till att du har en buffert att ta av. Spara lite varje månad så blir det lättare när elräkningen väl kommer. Du kan räkna på hur hög elräkningen kommer att bli genom att utgå ifrån hur mycket el du förbrukade föregående vinter. Det ser du om du loggar in på ditt elbolag.

Varför stiger elpriserna?

Elpriserna påverkas av många faktorer. Några av dessa är att Sveriges elsystem är nära sammankopplat med den fria europeiska marknaden samt att gaspriserna har gått upp sedan Ryssland minskat sin försäljning av naturgas. Gas används i många länder som bränsle vid elproduktion.

Vi samarbetar med Gävle Energi

För att förebygga skador och olyckor har vi inlett ett samarbete med Gävle Energi. Vi vill spara el på ett tryggt och säkert sätt. Tillsammans skapar vi trygghet.

 

Se alla nyheter