UngDomare

En ung domare vågar stå upp för rätt och fel, klarar av att ta snabba beslut och löser konflikter. En ung domare gillar sin sport, fysisk träning och att lära sig reglerna. I takt med den allt aggressivare attityden och det tuffa bemötandet av unga domare ställde vi oss frågan; Vem står på de unga domarnas sida? Svaret är – det gör vi!

UngDomare är ett initiativ som drivs av flera länsförsäkringsbolag, med målet att stödja och stärka unga idrottsdomare.

Satsningen erbjuder unga domare utbildning för att stärka självkänslan och lära sig att hantera konflikter, och delar dessutom varje år ut ett stipendiet Årets UngDomare.

Vårt stöd till unga domare består av fyra delar

En riktigt duktig domare märks knappt alls under match, och när matchen är slut är det vinnarna som får ryggdunkar och gratulationer. Vi vill synliggöra de unga domarnas viktiga roll, att de är modiga, ansvarsfulla och helt avgörande för att sporten ska kunna utövas av alla spelare.

Varje år delar vi ut stipendium till Årets UngDomare, totalt fyra stycken fördelade på tjej och kille som dömer sju mot sju, och tjej och kille som dömer nio mot nio. Ännu ett sätt att lyfta dem och sätta fokus på unga domare.

Unga domare kommer från olika idrottsklubbar och utbildas av förbundet eller i sin förening. Det finns ofta ingen tillhörighet utanför den egna klubben, inga egna domarkläder utan alla har på sig det som passar för dagen eller en lånetröja från klubben. Vi har skapat UngDomare, ett eget klubbmärke och tagit fram en gemensam kortärmad domartröja.

UngDomare_logo_CMYK.png

Det finns en mängd utbildningar för ledare, föräldrar, aktiva barn och spelare för att motverka diskriminering, trakasserier och kränkningar inom idrotten, något som unga domare ofta utsätts för. Vi satsar på att stärka de unga domarna – så att de står pall när andra gormar och skriker. Det kan vara nog så tufft med många känslor inblandade.

Genom både Gestriklands och Hälsinglands Fotbollförbund erbjuder vi unga domare utbildning för att stärka självkänslan, lära sig hantera konflikter med vuxna och jämnåriga, att växa med rollen och vikten av att stödja varandra.

UngDomare är ett samarbete med Gestriklands Fotbollförbund och Hälsinglands Fotbollförbund. Vill du bli domare, prata med ditt förbund så har de kontakterna till din förening och utbildning för dig.