Matkassar från LF Dalarnas

Julen närmar sig, en högtid många av oss ser fram emot. Det kan också vara en svår tid, om pengarna inte ens räcker till det nödvändigaste. Vi på LF Dalarnas väljer att bidra till dem som har det särskilt tufft, i samarbete med Svenska Kyrkan, Röda Korset och ICA Supermarket.

- Vi skänker i år 500 matkassar med lokalproducerade produkter, berättar Jenni Bäck, medarbetare på LF Dalarnas Hållbarhetsavdelning. Vi vill göra skillnad där behoven finns. Vi vet att situationen med ökande levnadsomkostnader är särskilt svår för utsatta grupper. Vi kan se i tillgänglig statistik att över 15% av befolkningen i vårt län lever i ekonomisk utsatthet, sannolikt har de drabbats särskilt hårt under det senaste året.

I juletid blir det ännu tydligare hur olika familjers förutsättningar ser ut, med julklappar och möjligheter att göra det lilla extra inför julen. Även något så basalt som julmat kan bli svårt. Irina som flytt från Ukraina till Krylbo i Dalarna med sina två pojkar på 8 och 15 år kommer att få ett av de här mat paketen. De kom till Sverige i början av kriget, för snart två år sedan. Sönerna går i skolan i Krylbo och Irina studerar svenska vid Folkuniversitetet. Att leva som flykting i ett främmande land kan vara tufft ekonomiskt.

- Jag är glad för den här hjälpen, till både mig och mina barn. Mat kostar mycket. Röda Korset i Hedemora hjälper också till med matkassar då och då, berättar Irina. Initiativet är möjligt tack vare ett gott samarbete som LF Dalarnas initierat - med Röda Korset, Svenska kyrkan och Ica Supermarket-butiker runt om i Dalarna. Samarbetet gör det möjligt att matkassarna når dem som behöver det allra mest.

Gunborg Morén, Röda Korset i Hedemora, är mycket positiv till initiativet:
- De grundläggande humanitära behoven är oerhört viktiga för oss alla, särskilt märkbart blir det när man lever på marginalen. Röda Korset är ju till för att stödja människor i kris, det här samarbetet är en av många insatser vi gör på det området. Det är så fint att LF Dalarnas gör det här, det betyder mycket för många människor. Vi som jobbar i den här verksamheten, ser så tydligt vilken glädje det bidrar med. Löpande bidrar vi med matkassar innehållande vardags mat och brödpåsar till behövande, tack vare flera matvarukedjor. De här julmatspaketen blir en uppskattad guldkant för många familjer inför en storhelg som julen.

Matkassarna innehåller bland annat potatis, julskinka, risgrynsgröt, julmust, ägg, smör, ost, hårt bröd, gustafskorv och glögg. Utdelningarna kommer att ske i mitten av december i samtliga dalakommuner: Avesta, Borlänge, Falun, Gagnef, Hedemora, Lek sand, Ludvika, Malung/Sälen, Mora, Orsa, Rättvik, Smedjebacken, Säter, Vansbro och Älvdalen.

För ytterligare information kontakta gärna:

Marie Eriksson, kommunikationschef Dalarnas Försäkringsbolag
023-930 23 | 070-643 30 23 marie.eriksson@dalarnas.se

Se alla nyheter