Du har väl inte missat vårt samarbete med influencern Emil Hansius på YouTube?

Den 31 augusti infördes nya regler för A-traktorer, detta vill vi lyfta genom ett samarbete med den piteåbaserade influencern Emil Hansius. Emil har sedan tidigare en serie på sin kanal där han testar på livet som olika yrken, men även livet som "EPA-raggare" där han åker med ungdomarna i deras fordon. Nu var det dags för en ny säsong - med ett besök i bland annat Borlänge.

Den här satsningen är en del av vårt arbete med att nå ut till gruppen motorburen ungdom 14–18 år här i Dalarna. För att nå ut till dessa tror vi att det är viktigt att kommunicera på deras språk, och på ett sätt som känns underhållande trots att det finns ett allvar i budskapet. Att jobba med vår kommunikation på det här sättet är nytt för oss, men av Internetstiftelsens rapport Svenskarna och internet 2023 framkom det att dagens gymnasieungdomar främst befinner sig på YouTube och TikTok. Vilket gör detta till en relevant satsning i vårt hållbarhetsarbete.

Se klippet här!

Vår hållbarhetsstrateg Jenny Norén har varit en del av projektet för att nå ut med de nya regler som gäller för A-traktorer från 31 augusti:

- Numer är det bälteskrav och man får inte skjutsa fler passagerare än det finns säte och bälte för. Emil Hansius har fått i uppdrag att prata om trafiksäkerhet och i det här avsnittet berör han även psykisk ohälsa på ett naturligt sätt i ungdomarnas vardag.

Emil driver sedan 2016 sin populära YouTube-kanal med över 370 000 prenumeranter. I sina videor delar han med sig av både vardag och äventyr, från reaktioner på populära tv-program och trender, till annat som kan locka till skratt. Hansius listades som den fjärde mäktigaste på Youtube 2023 enligt Medieakademins Maktbarometer, och även som den 11e mäktigaste i listan av Årets makthavare 2023.

Länsförsäkringar Västerbotten har även dem gjort samma sak med lyckade resultat. Deras klipp har hittills närmare 355 000 visningar och går att se här.

Klippet spelades in under sommaren innan de nya reglerna infördes. I klippet används bältet felaktigt, även fordon med för många passagerare förekommer vilket vi självklart inte står bakom eller uppmanar till.

De nya reglerna för A-traktorer innebär att:

  • Både den som kör A-traktor och eventuella passagerare måste använda bältet vid färd på väg.
  • Passagerare får endast sitta på en plats avsedd för passagerare, och endast en person per plats.
  • En A-traktor får framföras i högst 30 km/tim vid färd på väg.

Se alla nyheter