Viktigt med koll när du hanterar gasol hemma

Gasolgrillar, gasolspisar och terrassvärmare blir allt vanligare i våra hem. Det ökar också risken för bränder och brännskador.

Ställ alltid gasolflaskan bredvid grillen men på avstånd från värmen – även om det finns plats under grillen poängterar vår skadeförebyggare Anders Lindhjem.


– Det är många som inte vet hur man ska hantera gasolflaskor på ett säkert sätt - och det är oroande, säger Anders Lindhjem, skadeförebyggare på Länsförsäkringar Älvsborg.

Vårsolen har gjort smygentré och vi byter snöskyffel och pulka mot cyklar och utemöbler. Hög tid för grillning och längre utekvällar på altanen. De senaste åren har antalet produkter som drivs av gasol ökat stort, som pizzaugnar, grillar, utekök och terassvärmare. Men även kaminer inomhus, gasspisar och exempelvis friluftskök har gjort att vi har mer flytande gas hemma än någonsin.

– När vi har fler gasbehållare hemma så är det viktigt att ha koll på hur man ska hantera dem på ett säkert sätt. Det är nog inte alla som vet att man exempelvis ska flytta gasolflaskan så att den inte står under grillen medan man grillar, säger Anders Lindhjem.

Gasol är en brandfarlig gas och om det exempelvis skulle bli en fettbrand från grillen så kan det påverka säkerhetsventilen på gasflaskan så att gasen pyser ut för att minska på trycket i gasflaskan. Det kan leda till att gasolen antänds och leder till explosionsartade bränder vid grillen – som kan få ännu värre konsekvenser.

– Räddningstjänstens släckningsarbete försvåras om det finns vätskor med explosionsrisk i bostaden och det kan leda till att skadan blir värre. Vi som försäkringsbolag ser en risk för att bränderna blir allvarligare och skadorna större på grund av det, säger Lindhjem.

Det är också viktigt att tänka på hur du förvarar gasolen hemma. Många gör misstaget att stuva undan sina gasolflaskor i källaren eller i ett annat trångt utrymme, där de inte står i vägen. Det är ingen bra idé.

– Du ska förvara gasolflaskor där det är bra ventilation. Det är för att gasen ska kunna vädras ut, ifall det skulle bli en läcka. MSB rekommenderar att man inte har sina gasolflaskor i källaren eller på vinden, på grund av riskerna om det skulle uppstå en brand, säger Anders Lindhjem.

Här har vi samlat några tips kring vad du ska tänka på när du grillar med gasol:

  • Ställ gasolflaskan bredvid grillen men på avstånd från värmen – även om det finns plats under grillen
  • Placera grillen på avstånd från byggnader och brännbart material, till exempel parasoll
  • Kontrollera slangens fästen regelbundet, men också själva slangen genom att böja den och se så den inte har sprickor. Har slangen sprickor - byt ut den
  • Stäng av ventilen på gasolflaskan när grillen inte används.
  • Ha alltid en grillhandske vid gasolgrillning. Skulle det börja brinna måste du komma åt flaskventilen för att stänga av den.
  • Håll grillen ren från fett som kan antändas

Källa: Grilla med gasol – msb.se

Så ska du förvara gasol hemma:

  • Om du bor i flerbostadshus är det förbjudet att förvara gasolflaskor i källare, på vindar och i flerbilsgarage. Har du gasolflaskan på balkongen ska den inte vara inglasad.
  • Om du bor i villa ska gasolbehållare förvaras i ett ventilerat utrymme, gärna i förråd skilt från bostaden, i eget garage eller på icke inglasad altan.
  • I en bostad får endast gasol som täcker det egna behovet förvaras, en gasolbehållare för förbrukning och en i reserv.
  • Flaskorna ska alltid förvaras stående. Säkerhetsventilen fungerar inte som den ska om den ligger ner.

Förvara gasol hemma – msb.se

Till vår sida om att grilla med gasol

Se alla nyheter