Fler och fler installerar solceller – så undviker du fallgroparna

Antalet solcellsanläggningar i vårt område har ökat med över 800 procent de senaste sex åren, från 528 till 4852 stycken. Den installerade effekten har under samma period ökat från 6,13 till 74,98 megawatt (MW). Det visar statistik från Energimyndigheten som Länsförsäkringar Älvsborg har sammanställt. Men det gäller att ha koll för att undvika de värsta fallgroparna.

Anders Lindhjem, skadeförebyggare på Länsförsäkringar Älvsborg.

Antalet solcellsanläggningar i vårt område har ökat med över 800 procent de senaste sex åren. Det visar statistik från Energimyndigheten som Länsförsäkringar Älvsborg har sammanställt. Men det gäller att ha koll för att undvika de värsta fallgroparna.

– Många ser möjligheten till en lönsam investering som även är bra för miljön. Att fler installerar solceller är positivt, men det gäller att ha koll på både sitt hus och på företaget man anlitar för att installera solcellerna, säger Anders Lindhjem, skadeförebyggare på Länsförsäkringar Älvsborg.

Statistik: Se hur det ser ut i din kommun

Energismarta hus är attraktiva

Att installera solceller är ett bra sätt att påverka sin egen elkostnad, samtidigt som man som husägare gör en insats för miljön. Energismarta hus har också blivit mer attraktiva på bostadsmarknaden under de senaste åren.

Trenden att installera solceller på bostadens tak eller på ekonomibyggnader ser ut att fortsätta även framöver, med väntetider på installation på sex månader eller mer. Inte minst tack vare att det statliga stödet till solcellsanläggningar höjts sedan årsskiftet.

Länsförsäkringar Älvsborg jobbar aktivt med att ge råd och information för att trygga kunder som står inför att investera i sina hus. Vi lanserade även nyligen ett energilån med förmånlig ränta för kunder som vill investera i att energieffektivisera sin bostad.

installator-solceller.jpg

Med hög efterfrågan på solceller och många aktörer som erbjuder installation så finns det några saker att tänka på för att inte råka ut för oseriösa företag.

– Det är viktigt att kontrollera att företaget du tänkt anlita är auktoriserade för att installera solceller. Du kan också fråga efter referenser och prata med personer som har använt företaget innan. Branschorganisationer kring elsäkerhet och solenergi har bra förteckningar över seriösa företag, säger Anders Lindhjem.

Kolla ditt tak innan

Solcellsanläggningar är hårt utsatta för väder och vind, vilket ställer höga krav på både bra material och en korrekt installation. För en anläggning som ska sitta på taket i 25-30 år så är det också bra att ha koll på ”underlaget”.

– Vi får många samtal från kunder som funderar över om taket håller för solceller. Det är viktigt att taket ska hålla för väder och vind under många år – det gäller både själva pannorna som underlagspapp och takläkt. Ta hjälp av en besiktningsfirma om du är osäker, säger Anders Lindhjem.

Checklista för en säker solcellsinstallation

  • Begär in offerter på hela installationen.
  • Kontrollera om det företag du tänker välja har den auktorisation som krävs för installationen på Elsäkerhetsverkets webbplats. Där hittar du även bra information gällande solceller och installation.
  • Auktorisationen för installation av solceller på en villa ska innehålla verksamhetstyperna ”Bostäder” och ”Elproduktionsanläggningar”.
  • Fråga efter referensanläggningar och prata gärna med personerna som äger anläggningarna.
  • Anlitar du ett solcellsföretag direkt så kontrollera att de är medlemmar i branschorganisation för solenergi, Svensk solenergi (SSE).
  • Försäkra dig om att du får en tydlig dokumentation och driftsmanual för anläggningen.
  • Vi rekommenderar dig att ta in en oberoende besiktningsman innan anläggningen tas i bruk.

Mer information

Se alla nyheter