3 av 10 svenskar anser det viktigt att pensionspengarna investeras ansvarsfullt

Intresset för att spara i aktier eller fonder har ökat senaste åren och spararna gör många aktiva val. Men alla kanske inte tänker på att även vid val av fonder till pensionen kan man påverka samhället. En undersökning som Novus gjort på uppdrag av Länsförsäkringar visar att pensionskapitalet investeras ansvarsfullt är viktigt för 31 procent av svenskarna. Betydligt fler, drygt hälften, svarar att avkastningen är viktig och 37 procent svarar avgiftens storlek.

Trifa Chireh pensionsekonom Länsförsäkringar kontor
Foto: Länsförsäkringar

Avkastningen är ju direkt relaterad till hur stort pensionskapital man får den dagen man ska plocka ut sin pension, och det är givetvis viktigt att man inte låter dyra avgifter äta av kapitalet. Men faktum är att det idag finns många ansvarsfulla fondalternativ att välja bland som kombinerar god avkastning och relativt låga avgifter, samtidigt som pengarna bidrar till en positiv samhällsutveckling, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar.

Av undersökningen framgår att det är fler yngre, personer mellan 18–29 år, som anser att det är viktigt att pengarna investeras ansvarsfullt (37 procent) än vad övriga åldersspann gör. Även personer som har en universitetsutbildning (37 procent) eller studerar (39 procent) svarar i större utsträckning att ansvarsfulla investeringar är viktigt. Män i samtliga åldersgrupper (60 procent) och personer i åldersgruppen 30–49 år (61 procent) svarar i större utsträckning än övriga tillfrågade att avkastningen är viktig.

– Oavsett om du sparar själv eller i tjänstepension så brukar pensionssparandet pågå under en lång period där tiden mellan den första premieinbetalningen och den sista utbetalningen från försäkringen kan stäcka sig över flera decennier. De fonder du väljer kan på så sätt vara en del i att påverka samhället, säger Trifa Chireh och fortsätter:

Genom att välja hållbarhetsinriktade fonder kan ditt sparande investeras i bolag som erbjuder lösningar på olika hållbarhetsutmaningar samtidigt som sparandet också bidrar till att bolag ställer om sin verksamhet genom fondernas möjlighet att påverka bolag i rätt riktning.

Om undersökningen:

Undersökningen har genomförts via 1049 webbintervjuer bland Sveriges befolkning av Novus på uppdrag av Länsförsäkringar under april 2021. Frågan som ställdes var: Vad av följande är viktigt när du väljer fonder till din pension?

Länk till Länsförsäkringars pressrum 

Länk till Länsförsäkringar på Twitter

För ytterligare information kontakta:

Trifa Chireh, pensionsekonom, Länsförsäkringar: 073-094 28 52, trifa.chireh@lansforsakringar.se

Länsförsäkringars pressjour: 08-588 418 50, press@lansforsakringar.se

Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna ett helhetserbjudande inom bank, försäkring och pension. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Se alla pressmeddelanden