Fredagen den trettonde - inte alls en otursdag

Idag infaller den igen, den i folktron otursförföljda dagen fredagen den trettonde. Flera allvarliga händelser har förvisso hänt genom historien, men en undersökning från Länsförsäkringar visar att vad gäller de mer harmlösa vardagsolyckorna så är inte dagen särskilt otursdrabbad. – Utfallet av den här granskningen visar tvärtom att fredagen den trettonde snarare är en turdag, säger skadespecialist Susanne Fagerberg på Länsförsäkringar.

Bild Susanne Fagerberg

När Länsförsäkringar granskade de drygt fyra miljoner skador som anmälts under de senaste tretton åren visar statistiken att det sker ungefär 17 procent färre skador under fredagen den trettonde än under en vanlig genomsnittlig dag. Tittar man på datumet i månaden är det snarare den första som utmärker sig som otursförföljd med 7 % av totala skadorna. Vad gäller veckodagen är det tisdagar som sticker ut som en otursdag.

Den vanligaste olyckshändelsen fredagen den trettonde är att du råkar tappa bort eller skada dina saker.

– Det är händelser som kan ersättas av din allriskförsäkring, ibland kallad ”drulleförsäkring”, så du kan passa på att kolla att du har det i din hemförsäkring om du ändå vill vara extra försiktig den här dagen, säger Susanne Fagerberg.


Några händelser som har skett historiskt på fredagen den trettonde:

1927: Aktiebörsen kraschade fredag den trettonde 1927, vilket ledde till en världsomspännande depression i ekonomin.

1940: Nazisterna släppt en bomb över Buckingham Palace den trettonde september 1940 under andra världskriget Kungafamiljen klarade sig oskadda

1952: Ett svenskt militärplan, DC-3, försvann från radarn. Åtta personer satt på planet som försvann över Östersjön.

1972: Ett flygplan störtade i Anderna fredag den trettonde med ett rugbylag ombord. 16 personer kunde räddas efter två månader efter att de hållit sig vid liv genom att äta upp sina döda medpassagerare.

2012: Kryssningsfartyget Costa Concordia gick kryssningsfartyget Costa Concordia på grund utanför kusten nära Toscana i Italien och började sjunka. Över 30 personer omkom.


Kontakt:
Susanne Fagerberg, skadespecialist på Länsförsäkringar. Tel. 070-609 56 89, susanne.fagerberg@lansforsakringar.se
Länsförsäkringars pressjour. Tel. 08-588 418 50, press@lansforsakringar.se

Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna ett helhetserbjudande inom bank, försäkring och pension. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Se alla pressmeddelanden