Snötryck på taket - risk för ras

Det är viktigt att du som försäkringstagare och husägare har koll på hur din försäkring gäller och vilka tak som du behöver skotta.

Snötryck på taket - risk för ras

Om du har en villa med ett så kallat sadeltak och ingen huskropp i vinkel, behöver du normalt inte skotta alls. Men ett tecken på att snön är för tung för taket kan vara om till exempel ytterdörren kärvar och då är det viktigt att skotta taket.

Om olyckan är framme

Om olyckan trots allt skulle vara framme så får du ersättning från din villaförsäkring. Men tänk på skotta taken på exempelvis farstukvist och altantak, eftersom utskjutande byggnadsdelar är undantagna i försäkringen. Även skador som uppstår till följd av snöras är normalt sett undantagna oavsett vilken försäkring du har. Så vänta inte med att ta bort snö som kan orsaka ras.

– Men skotta inte bort all snö på taket – lämna gärna ungefär en decimeter. Annars är risken stor att du skadar taket med snöskyffeln vilket gör att man riskerar att vatten läcker in vid snösmältning eller regn, berättar Daniel Ekdahl, chef för byggskador på Länsförsäkringar Västerbotten.

Om olyckan är framme - gör en skadeanmälan

Håll koll på snedbelastning

Att tak rasar in på grund av snötryck beror ofta på att snön drevar och lägger sig på ena sidan av taket, vilket innebär en snedbelastning på själva konstruktionen. Var extra uppmärksam på snedbelastning även under tiden du skottar ditt tak – skotta inte en sida i taget, utan håll en jämn fördelning över takytan.

Snöskottning

Tänk på att tak kan behöva skottas även om det finns snörasskydd på taket. Mängden snö kan bli så stor att takkonstruktionen kan skadas. Snö eller is på taket kan även leda till att vatten däms upp och förorsakar läckage.

Tänk på säkerheten när du skottar taket

– Du bör inte gå upp själv på taket, ta med minst ytterligare en person. Se till att använda säkerhetslina och ta på dig bra skor. Om du känner dig det minsta osäker – ta hjälp av någon som är proffs, avslutar Daniel Ekdahl.