Så fungerar pensionen för företagare

Som företagare är det du själv som tar ansvar för hur din pension kommer att bli. Det är genom att ta ut lön och spara i en tjänstepension som du ökar chanserna till en pension som du är nöjd med.

Så fungerar pensionen för företagare

Hur gör jag som företagare?

Även om det känns som om det är långt kvar till pensionen så är det en bra idé att börja spara redan nu för att nå ditt mål. 

Din pension kommer i första hand från den allmänna pensionen och från en eventuell tjänstepension. Den allmänna pensionen baseras på den lön du som företagare tagit ut, men tjänstepensionen måste du själv sätta av pengar till.

Som företagare är det vanligt att inte ta ut så mycket lön utan istället välja att ta utdelning från företaget. Det kan vara bra att veta att utdelningen inte är pensionsgrundande till skillnad från att ta ut lön.

Spara till pension - så funkar det

De flesta anställda får en tjänstepension insatt av sin arbetsgivare. Ett bra riktmärke att spara efter är den kollektivavtalade tjänstepensionen som är 4,5 procent av lönen.

Ett högre löneuttag ger högre statlig pension upp till taknivån på 7,5 inkomstbasbelopp som motsvarar 46 438 kr 2023. Tar du ut en högre lön än det så behöver du sätta av 30 procent av lönen som överstiger 46 438 kr för att matcha det som en anställd får inbetalt till sin tjänstepension.

Företag som har anställda

Hos oss är det enkelt att ge dina anställda en skräddarsydd tjänsepension med försäkringar som passar för varje individ. Dessutom är det lätt att göra ändringar i både lön och tjänstepension när du loggar in på Mina sidor.

Skaffa vår tjänstepension för små och medelstora företag

Bra att tänka på när det kommer till pension

 1. Hur ligger du till?

  Ta reda på hur mycket du kommer få ut på minpension.se

 2. Ta ut lön

  En högre lön ger högre allmän pension. Sjuk- och arbetslöshetsersättning baseras också på löneuttaget.

 3. Låt inte pensionen bli en överraskning

   Tänk ut en plan för din kommande pension.

 4. Börja spara så tidigt som möjligt till din pension

  Ju tidigare desto bättre.