Black Savings Day

Nu är höstens reor igång under benämningar som Black Friday, Singles Day och Cyber Monday. Säkerligen har du sett reklam för varor till nedsatt pris eller erbjudanden som du kanske blir frestad att ta del av.

– Vi lurar oss att tro att om vi inte passar på nu så kommer vi att gå miste om en riktigt bra deal. Den typen av stress är sällan en bra grund för att fatta ett genomtänkt beslut och kan få oss att köpa saker vi egentligen inte behöver, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar och fortsätter;

– Innan du tar beslut om att köpa en sak på rea, blunda, andas och räkna till 10 i lugn takt. Eller snarare, räkna helst till 3772. Det är nämligen så många kronor som genomsnittssvensken spenderade på Black Friday år 2020, säger Emma Persson.

Vad hade du kunnat göra istället för att spendera pengarna? Ett förslag är att fatta ett beslut om att skjuta upp konsumtionen till ett senare tillfälle genom att spara pengarna. Om du exempelvis hade investerat pengarna på börsen varje år sedan Black Friday kom till Sverige, hade du haft ett sparkapital på 39 108 kr idag (om vi räknar med börsens historiska avkastning under de gångna åren.)

– Det är väldigt mänskligt att vilja njuta här och nu, så du måste göra det lite svårt för ditt kortsiktiga jag. Vet du med dig att du riskerar att bli frestad är det nog bäst att avstå från att besöka butiker överhuvudtaget, både fysiskt och online, säger Emma Persson.

Här är de bästa tipsen till dig som ändå vill ge dig ut och handla på Black Friday:

  • Gör en lista på sådant du verkligen behöver och håll dig till den. Och köp bara sådant du hade tänkt köpa ändå – passa exempelvis på att köpa julklapparna.
  • Var noga med att göra lite research kring priset på en vara. Vad har varan kostat före rean och är det verkligen så billigt som det ser ut? Finns den att få ännu billigare på en annan butik än den du hittat den på?
  • Fundera på om det finns något annat du kan göra med pengarna, t ex spara. Har du en buffert? Har du några planer som ligger längre fram i tiden som du vill spara till?
  • Om du köper något på rean, spara åtminstone skillnaden mellan reapriset och det ordinarie priset till ditt långsiktiga sparande. På så sätt får du både något här och nu och något att se fram emot i framtiden.

Tänk efter före och fatta ett beslut som du kan ha glädje av – även i framtiden!

Se alla nyheter