Avtalspension - Kollektivavtalad tjänstepension

Har din arbetsplats kollektivavtal betalar din arbetsgivare tjänstepension för dig, eller avtalspension, som det ibland också kallas. Ta reda på vad du behöver ha koll på kring din kollektivavtalade tjänstepension, vilka val du kan göra och hur du kan påverka avkastningen på dina intjänade pensionspengar.

Vad är kollektivavtalad tjänstepension?

Har du kollektivavtalad tjänstepension innebär det att din arbetsgivare sätter av en del av din lön till din pension. Hur mycket som sätts av bestäms av din lön, men vanligtvis betalar arbetsgivare in minst 4,5 procent av din lön och för högre lönedelar är procentsatsen ofta högre, ibland 30 procent eller mer. Kollektivavtalen ser olika ut för olika branscher, så se till att få koll på vilka val du kan göra för just din kollektivavtalade tjänstepension.

Vilket kollektivavtal har jag?

Vilket kollektivavtal som gäller för dig beror på vilken bransch du arbetar i. Om du inte vet vilket avtalsområde du tillhör kan du alltid fråga din arbetsgivare. Du kan också ta reda på vilket tjänstepensionsavtal du tillhör genom att logga in på minPension.se. Där ser du även om du har intjänad tjänstepension från tidigare arbetsgivare.

Flytta din tjänstepension till oss

Du kan flytta din insamlade tjänstepension från en förvaltare till en annan så att du har den samlad på ett ställe. Om du har gamla pensionsförsäkringar hos oss kan du i de flesta fall även flytta dessa till vårt senaste erbjudande. Du får då ta del av ett ännu mer kvalitetssäkrat fondutbud, fonder med högre rating, lägre förvaltningsavgifter och försäkringsavgifter.

Du kan själv påverka avkastningen på pengarna genom att välja vilka fonder din tjänstepension ska placeras i. Länsförsäkringar har inom alla avtalsområden också ett bekvämt val för dig, en så kallad entrélösning, om du inte vill vara lika engagerad och aktiv när det gäller dina placeringar. Du hittar mer information om hur du flyttar din kollektivavtalade tjänstepension till oss genom att klicka på det avtalsområdet du tillhör. Hittar du inte ditt kollektivavtal i listan kan du höra av dig till oss.

Avtalsområden

Du som har pensionsförsäkring med traditionell förvaltning

Om du har en försäkring med sparande i traditionell förvaltning har du oftast möjlighet att ändra villkor till Nya Trad som ger bättre förutsättningar för en högre pension.