Få koll på ditt orange kuvert

Läs ditt orange kuvert när det kommer i början av året! Där får du en enkel sammanställning av den allmänna pension som du tjänat in och ser en prognos över hur mycket du kommer att få som pensionär.

Kvinna läser sitt orange kuvert, foto.

När får jag orange kuvertet?

Det orange kuvertet skickas från Pensionsmyndigheten till alla pensionärer i mitten av januari och till de som inte gått i pension mellan februari och mars ungefär. Du kan få det i pappersform eller digitalt.

– Ta det orange kuvertet som en påminnelse att se över din pension och få koll på ditt sparande, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar.

Vad innehåller det orange kuvertet?

Det är bara en av pensionens tre delar, den allmänna pensionen, som du kan se i orange kuvertet. Den totala pensionen är utöver den allmänna även din tjänstepension och eget pensionssparande – alla delar behövs om du ska kunna leva gott när du blir äldre. 

Räkna på hur mycket pension du kommer att få

Varför ska jag engagera mig i min pension?

Pensionssystemet kan upplevas som svårt att förstå men är egentligen inte speciellt krångligt. Ägna lite tid åt att sätta dig in i din pension så ökar chansen att du får en bra pension i framtiden.

– Det är du själv som ansvarar för att säkra din framtida lön, din pension. Ju tidigare du börjar tänka på livet efter karriären desto bättre. Kom ihåg att gå igenom hur premiepensionen ser ut men glöm inte bort att den är bara en liten del av din totala framtida pension, säger Trifa Chireh.

 

Pensionsekonom Trifa Chireh, porträtt.
Icons/70px/Quotation-mark-70
Det är du själv som ansvarar för att säkra din framtida lön, din pension. Ju tidigare du börjar tänka på livet efter karriären desto bättre.
Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar

Vi lever allt längre och kommer ut i arbetslivet senare, därför kommer den allmänna pensionen för många knappt att nå upp till hälften av slutlönen.

– För den yngre generationen kommer inte den allmänna pensionen vara tillräcklig att leva på eftersom staten inte kommer ha råd att betala ut lika hög pensionslön som idag. Att vi lever längre är positivt men medför att pensionerna blir lägre eftersom de måste räcka under en längre period. Tjänstepensionen blir därför väldigt viktig men också att komplettera med privat pensionssparande, säger Trifa Chireh.

Få koll på din pension i 6 enkla steg – Trifa tipsar

Ta del av Trifas tips och börja planera för din framtid idag.

 1. Skaffa överblick
  Logga in på minpension.se för att få en översikt över hela din pension. Där kan du också göra en pensionsprognos. 
 2. Påverka allmän pension
  Se över eller byt fonder i din premiepension (PPM) på Pensionsmyndighetens webbplats. PPM är en del av den allmänna pensionen.
 3. Tjänstepension
  Utan tjänstepension går du miste om mycket pengar. Glöm inte bort tjänstepensionen när du löneförhandlar eller byter jobb. Det kan också vara en bra idé att flytta tjänstepension för att få en bättre överblick.
 4. Kom igång med ett långsiktigt sparande
  Att ha ett långsiktigt sparande är viktigare än hur stor summa du sätter av i början. Du kan höja summan allteftersom privatekonomin tillåter. Bäst är ett månadssparande med automatisk överföring till en kapitalförsäkring eller ett ISK-konto.
 5. Löneväxling
  Om du tjänar mer än 49 996 kronor i månaden kan det vara en bra idé att löneväxla. Då avstår du lite av din lön nu, för högre pension sen.
 6. Våga ta risk
  Ung? Då kan du ta högre risk. Nära pension? Minska risken. Men sänk inte placeringsrisken för tidigt, då riskerar du att pensionen blir lägre än nödvändigt. Pensionen behöver avkastning även under utbetalningstiden.

Fler pensionstips utifrån din ålder

Profilbild för Trifa Chireh

Trifa Chireh

Pensionsekonom

Trifa Chireh arbetar som pensionsekonom på Länsförsäkringar. Hon brinner för att sprida kunskap om pension och trygghetslösningar för såväl privatpersoner som företagare.

Instagram: @trifa_chireh_pensionsekonom

Trifa Chireh arbetar som pensionsekonom på Länsförsäkringar. Hon brinner för att sprida kunskap om pension och trygghetslösningar för såväl privatpersoner som företagare.

Instagram: @trifa_chireh_pensionsekonom