Av: Länsförsäkringar Gotland

Ny studie: Så tänker barn och unga kring corona

Under våren har forskare undersökt hur barn och unga resonerar kring coronapandemin och dess effekter på samhället. Över tusen barn i åldern 4–18 år har delat med sig av sina tankar, funderingar och sin oro.

Ny studie: Så tänker barn och unga kring corona

Studien är ett samarbete mellan forskargruppen CHAP vid Uppsala universitet och Länsförsäkringars forskningsfond. Tillsammans ville de lyfta barnens röst om corona och om möjligt skaffa kunskap som skulle kunna vara till gagn för barn och ungdomar. Resultatet presenteras nu i en helt unik rapport.

Rapporten visar på en rad intressanta fynd och ger en bild av hur barn tänker och resonerar kring själva viruset, risken för att bli smittad och oron över att nära och kära ska drabbas. Vi får även en bild av hur barnen, vår framtid, ser på samhället i just framtiden, kopplat till exempelvis social hållbarhet, stress och trängsel eller klimatet.

- Det här är en otroligt intressant studie som ger en spännande inblick i hur barn och ungdomar tänker kring coronaviruset. Den bryter också mönstret i rapporteringen kring pandemin och ger upphov till många kreativa och utvecklande tankar, säger Henrik Stangel, VD på Länsförsäkringar Gotland.

Gotland sticker ut

I studien finns samtliga län representerade men det är några som sticker ut. Gotland och Uppsala län är klart överrepresenterade i studien medan storstadslänen Stockholms län, Västra Götalands län och Skånes län är underrepresenterade. Enligt forskarna beror det sannolikt på att undersökningen har mötts av större engagemang i Uppsala och på Gotland.

- Det är såklart jätteroligt att vi är så väl representerade i studien för det innebär ju att resultatet i allra högsta grad är relevant för oss. Som lokalt och kundägt bolag är det viktigt för oss att bidra till ett tryggare Gotland och jag är stolt över att Länsförsäkringar har kunnat vara med och göra detta möjligt. Forskargruppen har gjort ett otroligt jobb och nu hoppas jag att vi kan ta tillvara på denna unika möjlighet, exempelvis genom MindShift Gotland och den samverkan vi har för psykisk hälsa, avslutar Henrik Stangel.

Se alla pressmeddelanden