Av: Trifa Chireh

Fler hundraåringar än någonsin kräver mer pengar som pensionär

Sverige har aldrig tidigare haft så många hundraåringar som nu. Står sig siffran året ut kommer kungahuset få skicka ut 1 563 gratulationer till alla som fyllt 100 år under det här året.

trifa Chireh är pensionsekonom på Länsförsäkringar

De senaste 50 åren har andelen som lever längre stadigt ökat. Trenden med stigande ålder verkar hålla i sig även under pandemin enligt Statistiska Centralbyrån (SCB). Under första halvåret avled ovanligt många i Sverige men trots det så blir de allra äldsta alltså fler. Och det är ofta fler kvinnor än män som når en hög ålder. Vid födelsedagar när man sjunger ”ja må du leva uti hundrade år” så är det lätt att tro att så gammal blir man inte. Men vi ser ju 100-åringar som både bloggar och hoppar fallskärm. Och är vi en av de lyckliga som får uppleva 100- årsdagen som många statistik pekar på så måste vi ha pension som räcker länge.

Men allt fler äldre med ökad livslängd har skapat påfrestningar för det allmänna pensionssystemet. Det betyder att färre personer ska försörja allt fler. Det medför att vi måste arbeta högre upp i åldrarna eller spara mer själva.

Det är fantastiskt positivt att kunna uppleva livet som pensionär och så länge dessutom. Därför genomförs det en större förändring av pensionssystemets olika delar så att pensionen i sin tur ska räcka under en längre tid. Samtidigt behöver de flesta ett sparande för att komplettera.

Om du vill spara till tiden som pensionär, finns det olika sätt att göra det på. Du kan välja allt från vanligt sparkonto, aktier och fonder i investeringssparkonton (ISK) och kapitalförsäkringar eller löneväxling om du är höginkomsttagare.

Hur man sparar är inte det viktigaste utan att man börjar spara långsiktigt.

Det ska kännas bra att gå till jobbet, och ännu bättre att lämna arbetslivet.

Trifa Chireh

Pensionsekonom