Av: Trifa Chireh

Därför ska du ge bort pension på alla hjärtans dag?

Svårt att välja present inför alla hjärtans dag? Glöm nallebjörnar, choklad och andra klyschiga gåvor. För inget signalerar kärlek mer än att se till att ens älskade får en trygg ålderdom. Med andra ord: Ge bort pension. Eller om du är singel - ge bort till dig själv!

Trifa Chireh är pensionsekonom på Länsförsäkringar
Trifa Chireh pensionsekonom på Länsförsäkringar

Vadå, tänker du. Jo, låt mig förklara. Det är inte så galet som det låter.

Om en person i relationen arbetar deltid, tar ut merparten av föräldrapenningdagarna och vab-dagarna, eller kanske arbetar i ett yrke med lägre lön, så kan det leda till en avsevärt lägre pension. Då kan det vara fint att bli kompenserad med exempelvis öronmärkt sparande eller överföring av premiepensionen (PPM) för förlorade pensionsavsättningar. Så här funkar det:

Starta månadssparande som enskild egendom

Starta ett särskilt sparande för den av er som tjänar minst och har sparat minst. Det blir vanligare och vanligare och är ett bra sätt att balansera familjeekonomin. Sparandet kan startas i en kapitalförsäkring, vilket blir till den andra personens fördel då den kan göras som enskild egendom och inte räknas in vid en skilsmässa. Man kanske spara på annat sätt och skriva äktenskapsförord.

Genom ett månadssparande får man en snöbollseffekt – särskilt om man är lite yngre. Små summor kan göra stor skillnad, tack vare ränta-på-ränta-effekten. Visste du att Albert Einstein kallade det för världens åttonde underverk?

Ge bort din premiepension

Du som är gift kan föra över din premiepensionsrätt (PPM) till din maka/make. PPM är en del av den allmänna pensionen och består av motsvarande 2,5 av din pensionsgrundande inkomst och andra skattepliktiga ersättningar.

Att ge bort premiepensionen är ett bra sätt att höja pensionen utan att behöva sätta av pengar här och nu. Skönt för ett hushåll med tajt ekonomi och sparande för den som inte har råd.

Vid skilsmässa ingår inte premiepension i bodelningen vilket är bra för den som fått pengarna.

Det finns även skattefördelar med att ge bort premiepensionen. Som skatteplaneringsverktyg kan en överföring av premiepensionen fungera bra, givet att skatterna ser ut ungefär som i dag. Om den ena partnern får högre pension och den andra lägre kan det, för det enskilda hushållet, vara en bra affär. Den som ger bort premiepensionen har ofta en högre marginalskatt, även som pensionär, än sin partner. Det blir plus i den gemensamma plånboken.

Singel? Unna dig ett sparande!

Självklart ska du ge dig själv ett pensionssparande i alla hjärtans dag-present. Ett eget långsiktig sparande minskar inte bara risken för pengastress och psykisk ohälsa, det leder också till stabilare förhållanden och ger dig större möjlighet att styra ditt liv.

Kom ihåg att för pengar lyder följande: If you save me today, I will save you tomorrow, vilket är ett fantastiskt talesätt. Sparande betyder faktisk verklig frihet. Vilken framtid vill du ha?

Glad alla hjärtans dag och lycka till med sparandet!

 

Trifa Chireh