Det här tycker vi är den viktigaste egenskapen hos en partner

Att välja någon att dela sitt liv med kan vara nog så svårt. Det gäller att fundera på vilka egenskaper hos en partner som kan vara långsiktigt hållbara, inte bara idag, utan genom livets alla faser. I en undersökning vi nyligen gjort om just vilka egenskaper som uppfattas som viktigast hos en framtida partner, utkristalliserar sig ett tydligt mönster mellan könen. Kvinnor prioriterar omtänksamhet, medan män tycker att attraktivitet är den viktigaste egenskapen. Längst ned på listan för både kvinnor och män kommer mer monetära värden som att ha gott om pengar eller ett bra jobb. Det känns ju på sätt och vis fint, förutsatt att respondenterna varit sanningsenliga.

Jag tror att anledningen till att man inte tycker att ett bra jobb och pengar är viktigt hos en partner är att man initialt har en tro på sin egen förmåga att försörja sig själv. Det är på sätt och vis ett uttryck för den individualism och självständighet som vi värdesätter högt i vår del av världen. Vi vill inte vara beroende av någon annan utan vill klara oss själva.

Därför är det synd att vi inte håller i den känslan även när det första barnet föds, då kvinnor plötsligt tar en större del av ansvaret. Mer obetalt hushållsarbete som tar fokus från karriär och självständighet, en större del av föräldraledigheten och mer deltidsarbete är vad vi kan utläsa av statistiken att kvinnor står för idag. Val som kan få långsiktiga ekonomiska konsekvenser och göra kvinnor beroende av en partner för sin försörjning. Det kan mycket väl hända att det är det val man vill göra och det lägger jag ingen värdering i. Men för att bibehålla en ekonomisk självständighet genom hela livet, är det viktigt att kompenseras för exempelvis deltidsarbete så att man har råd att ha ett eget sparande.

Om jag får önska mig något för alla hjärtans dag är det att ni sätter er ner och pratar lite om hur det ser ut för just er. Hur fördelas utgifter er emellan, hur ser era respektive pensionskapital ut, har ni var och en råd att ha ett eget sparande? För er som har barn kan det vara vettigt att göra en genomgång likt den här, för att få reda på hur obetalda hushållssysslor fördelar sig. 
Och för er som ännu inte hittat en partner att dela alla hjärtans dag med, misströsta inte. Ni har fortfarande en gyllene möjlighet att leta efter en partner som vill leva jämställt. Den egenskapen borde vara egentligen vara den viktigaste.

Emma Persson
Privatekonom