Vattenvakten

Anslut dig - kostnadsfritt till 30 juni 2022

Från 1 juli 2022 kostar tjänsten 29kr/mån. Begränsat antal. 
Du tecknar enkelt med Mobilt BankID i nästa steg. 

Upp till 10% rabatt på din nuvarande villapremie när du tecknar Vattenvakten. 
Rabatten gäller dig som är kund och har en villa/villahemförsäkring
hos oss. 

Krav vid installation

För att installationen av vattenfelsbrytare ska vara möjlig behöver vissa kriterier för installationsplatsen vara uppfyllda. Här kan du läsa mer om vilka dessa är samt vad som klassas som en standardinstallation. 

Krav och standardinstallation

Ta bild på installationsplatsen

För att vi ska kunna planera din installation på bästa sätt behöver vi få en tydlig och övergripande bild av hela systemet för ditt inkommande vatten. Här hittar du vår guide till hur du tar bilderna. 

Så här tar du bild på rören


Skydda hemmet mot framtida vattenskador och
stoppa läckan i tid!

Varje år drabbas närmare 100 000 svenskar av vattenskador i sina hem. Skadorna är inte bara dyra att åtgärda, det påverkar även den drabbades vardag och miljön. 

Vi utvecklar kontinuerligt våra tjänster och erbjudanden för att du som kund ska få en så trygg vardag som möjligt. Vi är därför väldigt stolta över att presentera Vattenvakten – det uppkopplade vattenlarmet som är en del av vårt skadeförebyggande arbete med att förutspå och föregå en vattenskada innan den faktiskt inträffar.

Kan jag teckna Vattenvakten?

Villa- eller villahemkund

Vattenvakten är tillgänglig för dig som har din villa- eller villahemförsäkring hos oss. 

 

Lantbrukskund

För dig som är lantbrukskund hos oss och vill teckna Vattenvakten måste din bostad vara registrerad i din lantbruksförsäkring som en villabyggnad, du behöver även själv vara bosatt i samma byggnad.

Det här ingår

 1. Uppkopplad vattenfelsbrytare

  Vår intelligenta vattenfelsbrytare övervakar bostadens tappvattensystem dygnet runt och stänger av det inkommande vattnet vid ett vattenläckage.

 2. Uppkopplad vattensensor

  Vattensensorn är ett komplement till vattenfelsbrytaren och kommer åt lokala vattenläckage. Vid installation placeras sensorn under diskbänksskåpet. 

 3. Installation

  Standardinstallation av vattenfelsbrytare och vattensensor, genomförd av VVS-montör. Om din installationsplats kräver mer omfattande arbete kommer du att få ta ställning till om du vill gå vidare och själv bekosta det överskjutande beloppet. Läs mer under installationskrav.

Bevakning & hjälp

 1. App

  I appen håller du löpande koll på ditt hus - även på distans. Du kan även följa och styra dina uppkopplade enheter samt dela sensordata med nära och kära. 
  Appen laddar du ner efter att du tecknat avtalet och installationen genomförts hemma hos dig.

 2. Digitala hjälpguider för att hitta läckan

  Vid ett larm kan du med hjälp av guiderna enkelt söka efter läckan hemma. Hjälpguiderna dyker upp i appen i samband med larm. 

 3. Hjälp dygnet runt

  Om en akut vattenläcka uppstår kontaktar du oss direkt. Vår jour hjälper dig med både larmet och skadan och finns tillgänglig dygnet runt för din trygghet.
  Journummer vid vattenläcka: 08-562 830 00

Icons/70px/Quotation-mark-70
Vi har upptäckt att en av tio kunder som installerat Vattenvakten har ett pågående mikroläckage hemma. Genom Vattenvakten har dessa läckage kunnat upptäckas i tid innan de resulterat i en större skada.

Fem fakta om vattenskador

 1. Vattenskador är en av de vanligaste skadorna i våra hem.
 2. Den vanligaste typen av vattenskada är läckande diskmaskin, kyl eller frys. 
 3. En vattenskada kostar pengar, orsakar personligt lidande och har en negativ påverkan på miljön.
 4. En vattenskada orsakar i genomsnitt ett utsläpp på motsvarande 300 kilo koldioxid vilket kan jämföras med att köra cirka 200 mil med en liten bensinbil.
 5. En vattenskada kan innebära allt från att delar av hemmet behöver renoveras och att ägodelar förstörs till att man kan behöva flytta hemifrån en tid. 

Skydda dig mot vattenskador

Frågor och svar


För att vi ska kunna säkerställa att en installation är möjlig hemma hos dig behöver vi kompletterande information om platsen för ditt inkommande vatten, det vill säga platsen där vattenfelsbrytaren ska monteras.

Efter att du har signerat avtalet kommer du inom några dagar att få ett SMS med vidare instruktioner. Vänligen följ instruktionerna och ta en bild på platsen för ditt inkommande vatten. 

Genom Vattenvakten-appen Fairtrail, kan du enkelt följa dina vattenvärden både hemma och på distans. Om onormal vattenaktivitet upptäckas blir du direkt notifierad i appen. I appen kan du själv ställa in hur du vill bli notifierad vid larm samt vilka i din omgivning som du vill dela sensordata med. Dessa personer blir då också notifierade vid larm. 

Vattenskador kan orsakas av både akut läckage och mindre långsamma läckage som exempelvis droppläckage eller smygläckage. Oavsett vilken typ av läckage kommer Vattenvakten att larma vid avvikelser. Vattenvakten upptäcker även förhöjd fuktnivå. 

Notera: Vid installation av Vattenvakten hemma hos dig kommer vattensensorn att placeras ut lokalt under diskbänksskåpet. Placeringen utgör därmed området där fukt mäts och upptäcks.

Villkoren för din hemförsäkring kommer inte att förändras i samband med att du tecknar tjänsten Vattenvakten. Du kommer fortfarande att ha samma skydd och ersättning vid skada som tidigare. Däremot får du upp till 10% rabatt på din villapremie om du tecknar Vattenvakten. Rabatten gäller så länge du har Vattenvakten.

Den intelligenta vattenfelsbrytaren övervakar hela bostadens tappvattensystem dygnet runt. Genom att kontinuerligt mäta tryckfall och onormala flöden kan både droppläckage och brustna ledningar snabbt upptäckas och stoppas innan skador och kostnader blivit stora eller omfattande. Även dolda läckage, frysskador och mögelutveckling kommer att upptäckas av vattenfelsbrytaren. Vattensensorn är ett komplement till vattenfelsbrytaren och kommer åt lokala vattenläckage som sker under diskbänkskåpet. Sensorn mäter både temperatur och luftfuktighet samt larmar direkt om den upptäcker avvikande värden eller om vatten droppar direkt på sensorn. 

Kostnader för tjänsten

Hittar du inte svaret du söker?

Här har vi samlat ännu fler frågor och svar om tjänsten, appen, installationen och själva enheterna. 
Du hittar även guider för bland annat installation, inställningar och app.

Vattenvakten

Kontakta oss

Du kan också ringa!

Det går självklart lika bra att ringa oss om du har frågor om Vattenvakten. Du når oss på 08-562 882 10.

Vid akut vattenläcka, ring 08-562 830 00.
Uppge vattenskada i telefon. 

Är du lantbrukskund hos oss?

Välkommen att höra av dig till våra lantbruksspecialister
direkt om du har frågor om din försäkring och förutsättningarna för att teckna Vattenvakten. 
 
Mejl: lantbruk.stockholm@lansforsakringar.se
Telefon: 08-562 831 55


Länsförsäkringar Stockholm