Kör mc säkert

Som mc-förare är du en oskyddad trafikant. Den personliga skyddsutrustningen och mc-hjälmen är viktig, så välj din utrustning med omsorg. De vanligaste mc-olyckorna är singelolyckor och krock med annat fordon i korsningar. Att vara medveten om riskerna ökar din säkerhet.

Kör mc säkert

"Kör motorcykel som du älskar livet!"

Sveriges Motorcyklister SMC

Tips för en säker motorcykelsäsong

 • Se till att ha bra skyddsutrustning – hjälm och kläder
 • Kör säkerhetsmedvetet och håll hastighetsbegränsningen
  Anpassa hastigheten, hålla avstånd och ha en handlingsberedskap särskilt i korsningar. Då kan du stanna, även om andra gör fel.
 • Se till att motorcykeln är i bra skick
  Gamla däck och slitna bromsbelägg ökar risken kraftigt för olyckor.
 • Håll koll på rullgrus och potthål
 • Tänk på att din förmåga försämrats om du inte kört på ett tag
  Öva inbromsningar på en asfaltsyta till exempel en parkering och ta det lugnt i kurvorna så att kurvtekniken övas upp i lugn fart.

Använd alltid skyddskläder

Din skyddsutrustning är viktig för att skydda eller lindra personskador vid en olycka.

Var noga när du väljer hjälm

Välj alltid en godkänd hjälm med EU-beteckningen, ECE 22:05. Hjälmen ska sitta fixerad.  Integralhjälmen ger ett bättre skydd för käke och ansiktet än öppna hjälmar. Köp alltid en ny hjälm, en begagnad hjälm kan ha försämrad passform och ger dig sämre skydd.

Läs mer om hjälmar

Välj CE-godkända kläder

Dina motorcykelkläder ska vara CE-märkta och ha skydd för axlar, armbågar, underarmar, knän och höfter. Ryggskyddet sitter bäst fastspänt direkt på kroppen, men skyddar även bra i jackans foder. 

Tänk på att passformen är viktig. Dina stövlar bör ha skydd även för skenbenen och ha en styv sula. Handskarna ska vara förstärkta med yta i handen och skydd för knogarna.

Nu finns det även "krockkuddar" inbyggda i jackor eller västar som skyddar nacken och överkroppen.

Fortbilda dig på din motorcykel

Motorcyklisterna har alltid varit aktiva med att utbilda sig för att bli säkrare förare. Tidigare kallade man kurserna för avrostningskurser som genomförs på våren. Numera finns det kurser hela motorcykelsäsongen. Vi rekommenderar att du varje år ser till att fortbilda dig på din motorcykel. Utbudet av kurser hittar du på Sveriges Motorcyklisters webbplats, svmc.se.

Läs också