Trygghet i ditt smarta hem

Elektroniska lås, smarta klockor och röststyrda assistenter är exempel på nya prylar vi tar in i våra hem. Men kan hackare ta över kontrollen? Vi testar säkerheten i uppkopplade produkter.

Trygghet i ditt smarta hem

Uppkopplade prylar en säkerhetsrisk

I takt med att våra hem blir allt mer digitala blir också fler produkter uppkopplade mot internet. Vad många inte tänker på är att uppkopplade enheter kan vara potentiella säkerhetsrisker. En hackare som får kontroll över en enhet kan skapa en väg förbi brandväggen i ditt hemnätverk och exempelvis attackera datorer eller mobiltelefoner.

Länsförsäkringars Forskningsfond har i samarbete med forskningsinstitutet RISE testat säkerhetsrisker med vanliga digitala prylar i hemmet.

Test: Är din övervakningskamera säker?

Övervakningskameror som kan styras med mobilen blir allt vanligare. Men som med alla prylar som är uppkopplade till internet finns det säkerhetsrisker – som att någon kan slå ut kameran och bryta sig in i ditt hem.

Se test och film om riskerna med övervakningskameran

Test: Vilka är riskerna med en röstassistent?

Med en smart högtalare går det att styra sina uppkopplade enheter som lampor, teven eller till och med ytterdörren. Vi har testat riskerna med produkten.

Se test och film om riskerna med röstassistenter

Test: Kan din babymonitor kapas av hackare?

Vi har granskat två vanliga babyvakter på marknaden (eller babymonitorer, som de också kallas), båda med kamerafunktion. Testerna visar på tydliga säkerhetsrisker och nedan listar vi några saker du bör tänka på om du har eller funderar på att skaffa en babyvakt.

Se test och film om riskerna med babymonitorer

Test: Är din robotdammsugare en spion?

Vi har granskat en av de mest populära robotdammsugarna på marknaden. I testet hittades tre säkerhetsrisker som kan vara bra att känna till om du har eller funderar på att skaffa en robotdammsugare.

Se test och film om riskerna med robotdammsugare

Test: Kan din smart-tv hackas?

Om din smart-tv kopplas upp mot internet finns det sätt för hackare att ta sig in i den. Men det finns också sätt att skydda sitt hemnätverk från ovälkomna besök. Vi har testat säkerheten i en vanlig smart-tv och ger här våra bästa tips.

Se test och film om riskerna med en smart-tv