Dags att sälja bilen? Vi guidar dig till en bra affär

Det finns mycket att tänka på kring billivet – inte minst om du skulle vilja göra dig av med din pärla. I den här artikeln går vi igenom några saker som kan vara bra att känna till när det är dags att sälja bilen.

Dags att sälja bilen? Vi guidar dig till en bra affär

Inför en bilförsäljning

Likt en försäljning av en bostad vill du förstås visa ditt objekt från sin bästa sida. Ett väl omhändertaget fordon ökar dina chanser att göra en bra affär. Här är sakerna att ha koll på inför, under och efter en bilförsäljning.

Städa bilen - en checklista

 • Rengör och töm mugghållare, stolsfickor och handskfack.
 • Damma och torka av instrumentbräda och övrig inredning.
 • Ta ut golvmattor och skaka dem rena från grus och smuts, skrubba dem noga.
 • Tvätta klädseln för att få bort eventuella fläckar.
 • Putsa rutorna.
 • Dammsug golv och säten.
 • Vädra och använd städprodukter som ger en behaglig doft – en bil som doftar gott är lättare att sälja.

Även utsidan av bilen kan behöva en ordentlig städning. Använd gärna miljömärkta produkter och inte spola ut resterna i naturen.

 • Ta bort asfaltsfläckar, smuts och tjära som fastnat på plåten.
 • Polera upp lacken och putsa fönsterna även utvändigt.
 • Putsa upp blanka metallytor med kromputs.

Tips! Se till att bagageutrymmet är tömt på saker när det är dags att visa bilen för en potentiell köpare. Ett tomt utrymme upplevs ofta som större.

Gå igenom din bil och åtgärda eventuella brister

Ofta finns det småsaker både in- och utvändigt som kan behöva tas om hand inför en bilförsäljning.

Se över lacken på bilen och fixa till stenskott i plåten. Om du åtgärdar dem innan de blivit stora kan du förhindra att det utvecklas rost.

Kontrollera att alla ljus fungerar och byt lampor som lyser svagt eller inte fungerar.

Ta en titt under huven och fyll på olja, kylarvätska och spolarvätska om det behövs. Det sista du vill är att en varningslampa ska börja lysa när din potentiella köpare tar bilen på en provtur.

Besiktningsprotokoll och servicebok

Det kan vara bra att ha alla papper i ordning vid försäljning. Har du sparat besiktningsprotokoll eller kvitton på eventuella reparationer som gjorts medan bilen har varit i din ägo så lägg med dem tillsammans med serviceboken.

Ska du sälja bilen privat eller till bilhandlare?

När bilen är piffad är det dags att ställa sig frågan om du ska sälja bilen till privatperson eller till en bilhandlare. Båda alternativen har sina för- och nackdelar.

Sälja bil till privatperson

När du lägger upp en annons via exempelvis Blocket eller Wayke ansvarar du själv för att svara, stämma träff och genomföra försäljningen med en köpare. På köp- och säljsajter kan du också jämföra vad bilar av samma modell ligger ute för, så att du kan sätta ett marknadsmässigt pris.

När du utformar din annons, var så detaljerad du kan. Ingår det någon extra utrustning eller vinterdäck? Utöver standardinformation som exempelvis miltal, årsmodell, antal ägare kan det vara intressant att berätta om hur bilen använts och om den stått parkerad under tak eller utomhus. Lista de reparationer som gjorts och var transparent med eventuella brister som bilen har. Även om du säljer bilen i “befintligt skick” har du skyldighet att upplysa köparen om skador som du har kännedom om.

När du stämmer träff med en potentiell köpare, tänk igenom hur du vill att provkörning och betalning ska gå till om det blir en affär. Om köparen vill ta en tur, be gärna att få behålla körkortet så att du minskar risken för att bli lurad. 

Se också till att inte lämna ifrån dig bilen innan betalningen har gått igenom. Swish är en bra betalmetod, då har du pengarna på ditt konto direkt. 

Fördelar med att sälja bil till privatperson

 • Du kan välja vem du vill sälja till. Du är fri att ta in bud från flera intressenter eller välja den som du får störst förtroende för.
 • Har du en bil av äldre årsmodell kan det vara enklare att sälja den till en privatperson. En privatperson kanske inte alltid har några planer på att sälja vidare bilen, vilket gör det lättare att hitta en köpare.

Nackdelar med att sälja bill till privatperson

 • Du åtar dig mera jobb i och med att du behöver lägga ut annons, svara på telefonsamtal och stämma träff med potentiella köpare.
 • Kontraktsansvar ligger på dig och köparen, se till att välja ett standardiserat avtal och var noga med utformandet så att inte några oklarheter uppstår.

Sälja bil till bilhandlare

Fördelar med att sälja bil till bilhandlare

 • Du sparar tid på att inte behöva lägga ut en annons och träffa flera olika köpare.
 • Säljer du till en auktoriserad bilhandlare sker kontraktskrivning och prisförhandling efter vad som är praxis (de har gjort hundratals affärer innan).
 • Ska du i samband med försäljningen köpa en ny bil kan ofta en bilhandlare ge dig ett bättre pris om affären sker hos dem.

Nackdelar med att sälja bil till bilhandlare

 • Det kan vara svårt att förhandla om priset eftersom bilhandlaren i sin tur ska sälja vidare bilen och måste se till sina marginaler.

Registrera ägarbyte

När affären är klar är det dags att registrera ägarbytet. Har du sålt bilen till en bilfirma ordnar de i regel detta åt dig. Har du sålt bilen till en privatperson behöver ni själva registrera ny ägare. Detta görs via Transportstyrelsens app eller hemsida. Du som säljare behöver också ha tillgång till fordonets senaste registreringsbevis.

Bedrägerier vid bilförsäljning

Bedrägerier vid privat bilförsäljning ökar. Det rör sig om oseriösa köpare som visar att de betalat bilen med en bild på överföringen på telefonen. Men i själva verket har de satt själva överföringen av pengarna till ett datum längre fram, som de sedan drar tillbaka och du blir utan pengar. Tänk på det här för att undvika att bli lurad:

 • Så ska du sälja bilen, var extra försiktig och kolla att pengarna finns på ditt konto innan du skriver över bilen. 
 • Om du ska köpa bil, betala aldrig handpenning för en bil du inte sett eller till en människa du aldrig mött.

Köp begagnat med koll

Begagnad bil på lut? Här är en handfull smarta saker att tänka på inför köpet.

Se tipsen

Köpa eller leasa - vad är egentligen bäst?

Guiden till dig som går i köptankar men är osäker på vilket alternativ som är mest lämpat.

Läs hela artikeln

 

barn som tittar in i kameran

Skrota eller ställa av

Här är allt du behöver ha koll på när bilen gjort sitt eller ska ta en paus från vägarna.

Bocka av listan här