Nya tester visar att 17 av 20 godkända tätskikt läcker

Länsförsäkringar har finansierat nya test av de 20 vanligaste tätskikten av folietyp för badrum. Testerna visar att 17 av 20 tätskiktsystem läcker. Och det här är tätskikt som är godkända av branschen och är CE-märkta. Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (SP), som utfört de nya testerna, skriver i slutrapporten att resultatet är ”nedslående”.

Peter Bratt, skadeexpert
Peter Bratt, skadeexpert

De testade tätskiktsystemen är de som används mest i våra villor, radhus och fritidshus när vi bygger eller bygger om våra badrum. De svaga punkterna som testerna framför allt avslöjar är att tätskikten läcker vid skarvar och anslutningar, till exempel vid golvbrunnen.

– Att så många som 17 av 20 system inte håller måtten är allvarligt, säger Peter Bratt, skadeexpert på Länsförsäkringar. Och för sex av dem var läckagen så omfattande att de jämställs med en totalskada; de uppvisade läckage på nästan alla kontrollpunkter.

Läs hela forskningsrapporten

Idag genomförs tester på olika institut runt om i Europa. I Sverige är det Byggkeramikrådet (BKR) som avgör vilka system som ska bli branschgodkända.

– När en produkt är branschgodkänd och har CE-märkning så tror man ju självklart som konsument att den ska hålla. Men utifrån de resultat SP nu redovisar är det tydligt att den testmetoden inte är tillräckligt noggrann. När SP nu lyfter på tätskiktsfolien ser de läckage som de med den ”gamla” metoden inte hade upptäckt. Det är först när de ”lyfter på locket” – frilägger tätskiktet från spånskivan – som små fukt- och vattenskador exponeras, säger Peter Bratt. Hemma i våra badrum syns det här först efter sex, sju år. Då har skadorna ofta hunnit växa sig stora.

 – Vi på Länsförsäkringar anser fortfarande att foliesystemen som tätskikt är bättre än de gamla rollade systemen som användes tidigare. Men de nya foliesystemen har barnsjukdomar och behöver utvecklas. Efter det här resultatet så tror jag att tillverkarna kommer att fortsätta förbättra systemen och att BKR ställer högre krav på testerna.

– När SP köpte en del av tätskikten direkt i butik visade det sig att butikspersonal i vissa fall blandade produkter från olika system från samma tillverkare. Det är ett kardinalfel, menar Peter Bratt. Ett tätskiktsystems olika produkter ska aldrig blandas med andra system.

Sist men inte minst kritiseras också monteringsanvisningarna av SP som blev varse att de är svårtydda, något som ställer till problem för både konsumenter och proffshantverkare.

– Texterna är otydliga eller skrivna till fackmän där man förväntas ha stor förkunskap. Det vore en klar fördel om monteringsanvisningarna innehåller tydliga bilder för att enklare förstå hur produkterna ska monteras och i vilken ordning, säger Peter Bratt som själv är byggare i grunden.

För att uppmuntra branschen att åtgärda brister och förbättra testmetoderna fortsätter Länsförsäkringar att finansiera tester av tätskikt hos SP. Nästa år gör de om samma tester, och då förhoppningsvis med resultatet att fler tätskikt håller tätt.

På Länsförsäkringar vill vi verka för att:

  • Metoden som SP nu använt ska bli den metod som Byggkeramikrådet använder för branschgodkännande.
  • Monteringsanvisningarna ska vara begripliga för både konsumenter och proffshantverkare.
  • Butiker, proffshantverkare och hemmafixare inte ska blanda produkter från olika system även om de enskilda delarna i sig är godkända.                             

De tre tätskiktssystem som klarade testet

Det var endast tre system som klarade testet och som inte hade några fuktskador eller läckage efter att SP ”lyft på locket”. De tre systemen är:

  • Kerakoll Kerablock TEX750 från Kerakoll Sverige AB.
  • Kiilto KeraSafe Folie System från KeraSafe Våtrumsfolie.
  • Sopro AEB 640 Tätskiktsystem från Kakelspecialisten AB.

Läs mer om hur du kan förebygga vattenskador hemma

Läs mer om alla våra forskningsprojekt för ett tryggare boende

 De 20 testade tätskiktsystemen

FöretagTätskiktsystem

Akzo Nobel Bygglim AB 

SchönoxFolie 1

Alfix A/S Alfix foliesystem
Ardex-Arki AB ArdexTricomsystem med Ardex7+8

BASF (PCI)

BASF-PCI VG 2007

Bauhaus & Co KB

ProbauFoliesystem

Biltema

Biltema Foliesystem
Bostik AB   BostikTätskiktssystemVTvF & VTgF
Bostik AB  Bostik Tätskiktssystem VTgF Härdande

CC-Höganäs AB

Höganäs V12-3 G12-3

CC-Höganäs AB

Höganäs V12-3 G12-3 Härdande

Kakelspecialisten AB 

Sopro AEB 640 
Kerakoll Sverige AB  Kerablock TEX750 

Kiilto AB

KeraSafeFoliesystem
Knauf Expert KnaufVåtrumssystem Folie

Kullafärg AB 

FME F-System

LIP Sverige AB 

LIP Folie 25

Mapei AB

Mapei VR Duk-System B

Mira Byggeprodukter A/S

Mira Tätskiktssystem SE1
Weber, Saint-Gobain Byggprodukter AB Tec Foliesystem

Weber, Saint-Gobain Byggprodukter AB

Tec Foliesystem Härdande 

Se alla nyheter